leopold collectie 1

| Een van de meest opmerkelijke stukken is een poster waarop de vorst een likeurtje aanprijst.

Unieke Leopold II-collectie in Brussel geveild voor 44.200 euro

RVE
© BRUZZ - Belga
14/12/2018

Een nooit eerder geziene collectie van Leopold II-memorabilia is vrijdag voor 44.200 euro onder de hamer gegaan in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel-Stad. De collectie was geschat op een waarde van 30.000 euro.

Heel wat verzamelaars en liefhebbers van het koningshuis (en van satire) konden hun hart ophalen aan de uitzonderlijke collectie van honderden zeldzame karikaturen, foto's, tekeningen of beeldjes van koning Leopold II. De meest opmerkelijke items uit de collectie zijn reclameaffiches waarop de vorst sigaretten en likeur aanbeveelt.

Het duurste lot uit de collectie waren de brieven die Leopold II schreef en kreeg van zijn minnares Cléo de Mérode. Die werden afgeklopt op 3.200 euro voor alle brieven samen.

leopold collectie 2

| Een oude cover van de krant La Dernière en een reclame-affiche voor La Menthe-Pastille.

Uniek beeld

De volledige verzameling 19de- en 20ste-eeuwse memorabilia werd geschat op 30.000 euro, maar de tientallen verschillende kopers gingen samen vlotjes over dat bedrag. De som komt op 44.200 euro, veilingkosten inbegrepen.

"De collectie toont een uniek beeld van koning Leopold II dat veel Belgen niet kennen, één dat verder gaat dan de klassieke geschiedenisboeken. Het is mooi om te zien dat zoveel verzamelaars hier interesse voor tonen," zegt Henri Godts, expert bij Arenberg Auctions.

Eric Van den Abeele

| Eric Van den Abeele

De collectie was een verzameling van Eric Van den Abeele, achterkleinzoon van Jules Thiriar, de lijfarts en vertrouwenspersoon van Leopold II. De collectie was een tijdlang te bezichtigen bij Arenberg Auctions. Bekijk de videoreportage die BRUZZ maakte over de collectie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , actua , Leopold II , leopold II-collectie , Arenberg Auctions , veiling , veilinghuis , kunstveiling , spotprenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni