Brandweer- en ziekenwagens mogen voortaan met dashcams hun route naar een noodgeval filmen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen donderdag. Bedoeling is om bewijzen te kunnen verzamelen wanneer ze gehinderd of belaagd worden.

Steeds vaker worden hulpdiensten het slachtoffer van verbaal en zelfs fysiek geweld bij de uitoefening van hun job. Na oudejaarsnacht verklaarde de Brusselse brandweer dat verschillende van hun voertuigen en mensen werden bekogeld met projectielen en beschoten met vuurwerk en ook in Antwerpen werden MUG-ambulances belaagd. In 2022 waren er ­wekelijks een tiental gevallen van agressie ten opzichte van brandweerlui of ambulanciers.

Minister van Binnenlandse Zaken ­Annelies Verlinden (CD&V) heeft daarom een wetsontwerp klaar dat het gebruik van ­camera's door de civiele hulpdiensten regelt, zodat het ­personeel beter beschermd kan worden tegen agressie. Het wetsontwerp staat brandweer en ziekenhuizen onder meer toe hun voertuigen met dashcams uit te rusten en waarmee vervolgens de weg van en naar een noodgeval kan worden geregistreerd.

Ontradend effect

Volgens Verlinden moet deze nieuwe regelgeving de "veiligheid van het personeel verhogen". Het wetsontwerp regelt tegelijk het gebruik van camera's door de brandweer, bij bijvoorbeeld grote bosbranden, wat tot op heden puur juridisch niet ­helemaal op punt stond. De hulpdiensten reageren positief op het nieuws en hopen vooral op een ontradend effect.

Recent nog werd met een wetsontwerp van Paul Van Tigchelt (Open VLD) ook het licht op groen gezet voor onder meer een strengere bestraffing van geweld tegen politieagenten en hulpverleners. De minister van Justitie sprak van “nieuwe en efficiënte wapens in de strijd tegen criminaliteit”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni