Brusselse veiligheidscampus Brusafe organiseert voor derde keer opendeurdag

Tibert Blommaert
© Belga - BRUZZ
20/04/2024

De Brusselse veiligheidscampus Brusafe organiseert zaterdag voor de derde keer een opendeurdag om de Brusselaar kennis te laten maken met de Brusselse veiligheids- en hulpverleningsdiensten. Zo hoopt de opleidingscampus mensen warm te maken voor een job bij de politie, brandweer, ambulanciers of preventiediensten.

Brusafe omvat vier scholen: de Brusselse politieacademie, de brandweerschool, de school voor hulpverleners en ambulanciers en de school voor openbaar bestuur. Met de opendeurdag hoopt Brusafe de veiligheidsdiensten en hulpdiensten in Brussel te promoten. "We willen mensen warm maken voor een job in de sector", zo stelt Katleen Herroelen, woordvoerster van de veiligheidscampus. "Verschillende werkgevers zijn hier aanwezig om te rekruteren en de veiligheidscampus in de kijker te zetten."

Simulaties en demonstraties

Geïnteresseerden kunnen op de opendeurdag spreken met diverse spelers uit het werkveld: "De politiezones, de brandweer, het Rode Kruis en Defensie, ze zijn hier allemaal,” zo zegt Herroelen. Bezoekers kunnen ook proeven van verschillende simulaties: “Je kan je ogen hier de hele dag de kost geven. Zo is er hier een rijsimulator van de politie, je kan de 30 meter hoge brandweerladder beklimmen en er zijn ook demonstraties van motards en de hondenbrigade van de politie", vervolgt Herroelen. Op de opendeurdag vind je ook een misdaadlab en een crimescene.

Daarbovenop is er ook een virtuele immersiekamer van de ambulancediensten aanwezig. Via een simulatie kunnen aspirant-ambulanciers proeven van het werk op het terrein. De simulatie kan verschillende situaties ensceneren, waarbij zelfs de geur wordt nagebootst.

“We proberen agenten aan te trekken die Brussel wat kennen, het verschil qua mentaliteit met andere dorpen en steden is toch belangrijk.” 

Jacques Gorteman

Directeur van de Gewestelijke Politieacademie in Brussel

Er is bij de Brusselse veiligheidsdiensten veel personeel nodig. Volgens Jacques Gorteman, directeur van de Gewestelijke Politieacademie in Brussel, ontbreekt er in totaal een duizendtal politieagenten voor alle zes politiezones samen. “We proberen agenten aan te trekken die Brussel wat kennen, het verschil qua mentaliteit met dorpen of andere steden is toch belangrijk,” zegt Gorteman. Hij hoopt dan ook dat de opendeurdag hem heel wat nieuwe rekruten oplevert.

Voor de opendeurdag zijn er in totaal 615 inschrijvingen, “Een zeer mooie opkomst,” zo besluit Herroelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni