Het aantal gebruikers van designerdrugs gaat in een stijgende lijn, zeker onder jongeren. Hoewel ze verboden zijn, blijken die nieuwe psychoactieve stoffen immers makkelijk verkrijgbaar. Voorlopig althans, want in Neder-Over-Heembeek opende dinsdag een nieuw drugsexpertisecentrum. “Dat zal het net rond criminele organisaties nog meer sluiten,” zegt Nationaal Drugscommissaris Ine Van Wymersch.

Designerdrugs zijn sinds 2017 in ons land verboden. “Sinds dat jaar is er een generieke wetgeving die de drugs aan banden legt,” zegt Natalie Meert, forensisch deskundige bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Daarbij worden de basisstructuur van de stoffen en alle mogelijke variaties daarop gereglementeerd.

Ondanks die wetgeving blijkt het gebruik van designerdrugs te stijgen. “Zeker onder jongeren,” zegt Meert. “De nieuwe drugs zijn makkelijk verkrijgbaar. Online, of in Nederland bijvoorbeeld, waar nog geen generieke wetgeving is rond designerdrugs.”

Productielabo's

Daar kan nu mogelijk verandering in komen. In Neder-Over-Heembeek opende dinsdag namelijk een gloednieuw drugsexpertisecentrum. In het centrum worden in beslag genomen substanties geanalyseerd. Vervolgens wordt er een chemisch profiel van opgesteld dat terechtkomt in een databank.

Die data kunnen politie en justitie helpen om criminelen op te sporen en bijvoorbeeld linken te leggen met vorige inbeslagnames. “De gedetailleerde beschrijving kan gebruikt worden om productielabo’s en criminele organisaties in kaart te brengen,” zegt nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni