Dieter Nijs

| De actie van Extinction Rebellion in de Belliardstraat afgelopen zaterdag.

Liga voor Mensenrechten veroordeelt politieoptreden bij actie Extinction Rebellion

© Belga
07/05/2024

De vzw Liga voor Mensenrechten veroordeelt het “disproportionele en illegitieme” optreden van de politie tegenover activisten van Extinction Rebellion, die zaterdag actievoerden in Brussel. De organisatie wijst erop dat vreedzaam demonstreren een fundamenteel recht is in een democratie.

Zaterdag werden twee afzonderlijke acties gehouden in Brussel na een oproep van Extinction Rebellion. De eerste was een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij de activisten het verkeer blokkeerden in de Belliardstraat. De tweede vond plaats op het Jean Reyplein en beperkte zich tot toespraken.

Op basis van ontvangen getuigenissen stelt de Liga voor Mensenrechten dat de politie een cordon vormde rond de demonstranten op het Jean Rey plein, voordat ze hen dwongen zich te verplaatsen naar de actie in de Belliardstraat.

Recht op betogen

"Verschillende demonstranten meldden dat ze getraumatiseerd raakten door de brute behandeling die ze kregen tijdens die politie-interventie", aldus de organisatie. In totaal werden 132 activisten gearresteerd. "Zelfs een demonstratie die niet expliciet is toegestaan, moet worden getolereerd en mag geen aanleiding geven tot arrestaties zonder legitieme redenen", benadrukt de Liga.

De Liga wijst er ook op dat "elk gebruik van geweld noodzakelijk en strikt proportioneel moet zijn. Het is aan de ordehandhavers om een onderscheid te maken tussen een manifestatie en burgerlijke ongehoorzaamheid. Geweld mag enkel als laatste redmiddel gebruikt worden.”

De vzw meent dat het politieoptreden een ernstige inbreuk vormt op het recht op betogen, en een ontradend effect kan hebben op mensen die hun grondrechten willen uitoefenen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni