"De gewestelijke strategie van minister-president Rudi Vervoort (PS) met de aanpak van hotspots tegen het drugsgeweld in Brussel heeft gefaald." Dat zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). In een gesprek met Belga verwijst hij naar het nieuwe kanaalplan, de aanpak van de stationsbuurten, de investeringen in justitie en politie, de versterking van de federale politie en de fusie van de Brusselse politiezones.

© N-VA
| Mathias Vanden Borre (archiefbeeld).
Mathias Vanden Borre (N-VA): ‘Hotspotstrategie tegen drugsgeweld heeft gefaald’
De gewestelijke strategie tegen het drugsgeweld met hotspots heeft volgens de N-VA'er een aantal structurele problemen en roept het geweld van drugbendes geen halt toe. De strategie zou te complex en versnipperd zijn. Zijn de zestien hotspots (waaronder Clemenceau) wel allemaal opgestart? En wat er is tot nu gerealiseerd? Op die vragen kreeg Vanden Borre naar eigen zeggen tot op vandaag geen antwoord.
"Het is duidelijk dat Vervoort nooit enige veiligheidsbevoegdheid heeft willen opnemen. Met een totaal gebrek aan leiderschap, geraak je nergens. De politieke impasse vergroot de onzekerheid en verhindert een eengemaakt sterk beleid. We hebben nood aan een nieuwe Brusselse regering en een daadkrachtige minister-president", aldus het N-VA-parlementslid.
‘Mexicaans leger’
Hij hekelt ook het feit dat er bij het overleg een “Mexicaans leger” aan tafel zit - de negentien burgemeesters, de zes korpschefs, het parket, Vreemdelingenzaken, de federale politie, enzovoort, terwijl hun besluiten dan nog op lokaal vlak moeten worden omgezet.
Voor Vanden Borre zit de focus van de strategie - veiligheid, preventie en levenskwaliteit in de wijk - niet goed. "Je moet eerst de controle herwinnen. Die inspanning moet een bepaalde periode volgehouden worden in heel het gewest. Pas nadien kan er gestart worden met het verbeteren van de wijken", vindt de N-VA'er.
Volgens Vanden Borre ontbreekt het in Brussel aan een eengemaakte, duidelijke visie over het drugbeleid in het gewest. Hij hekelt het lakse tolerantiebeleid voor het bezit en gebruik van drugs en de vrijblijvendheid rond de spuitruimte.
Landloperswet
Daardoor zouden de aanbieders een grote markt hebben en de overlast toenemen. Zo is er nood aan een nieuwe landloperswet om het overnachten op straat of in metrostations aan te pakken. Drugshandel moet financieel onaantrekkelijk gemaakt worden door te verhinderen dat het druggeld naar de reguliere economie vloeit, onder meer via vastgoedoperaties en reguliere handel.
Vanden Borre wijst erop dat het nieuwe federale regeerakkoord het drugprobleem in Brussel erkent. Zo focust het nieuwe kanaalplan op drugbendes en drugsgeweld, is er een specifieke aanpak voor de stationsbuurten, wordt er geïnvesteerd in justitie en politie en wordt de federale politie versterkt.
De fusie van de politiezones ziet hij als deel van de oplossing. "De fusie moet er komen, maar het zal een proces zijn. Ik hoop dat het zo snel mogelijk wordt opgestart", besluit hij.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Mathias Vanden Borre , Brusselse N-VA , Rudi Vervoort