Minderjarige vluchtelingen slachtoffer uitbuiting: 'Soms eist de chef seksuele diensten'

EC, FH
© BRUZZ
14/06/2024

In heel Europa zijn minderjarige vluchtelingen een nieuw doelwit voor drugsbendes en andere georganiseerde misdaad, ook in Brussel. Dat bevestigt de federale politie. Die waarschuwt dat meer en meer niet-begeleide minderjarigen hier te maken krijgen met uitbuiting. Als loopjongen in het drugsmilieu, of zelfs seksueel.

De federale politie verwittigde daarvoor eind vorig jaar in een rapport aan Europol, die onder meer georganiseerde misdaad in Europa opvolgt.

Deze week kwam het rapport onder de aandacht via de Britse krant The Guardian. “Wij waarschuwen dat meer en meer criminele organisaties in Europa gebruik maken van niet-begeleide minderjarigen,” zegt woordvoerster An Berger van de federale politie. “Het gaat om netwerken die de jongeren ronselen in hun thuisland, vaak via sociale media, en hen in grote steden in Europa inzetten voor drugsfeiten of diefstal.”

De mensenhandelaars lokken kinderen uit Marokko, Algerije, het Midden-Oosten, Sub-Sahara-Afrika en Afghanistan. “Vooral bij de groep uit Noord-Afrika ligt de focus op het drugsmilieu,” zegt Berger.

Dus krijgt ook Brussel met deze jonge migranten te maken. Een politiebron vertelt aan Het Laatste Nieuws hoe minderjarige vluchtelingen mee op de uitkijk worden gezet wanneer er drugs gedeald worden. Anderen moeten die zelf mee verkopen. Wanneer ze fouten maken of opgepakt worden, dreigt geweld als vergelding.

De politiebron spreekt bij HLN ook over marteltechnieken en verkrachting om de kinderen onder druk te zetten. Concreet gaat het over de buurt rond het Zuidstation, klinkt het, maar dat kan de federale politie niet bevestigen.

“Het gebeurt dat eenzelfde minderjarige hier een tijd wordt ingezet en later in Amsterdam, Madrid of een andere grootstad opduikt,” zegt An Berger. “We spreken over internationale organisaties die zich op de grote steden focussen. Dit is geen uitsluitend Belgisch fenomeen, maar natuurlijk zorgwekkend.”

Van de radar

Zeker als je weet dat ook bij ons steeds meer kindermigranten van de radar verdwijnen. Volgens Child Focus zijn vorig jaar maar liefst 332 kinderen uit de opvangcentra voor niet-begeleide vluchtelingen verdwenen, een deel daarvan zelfs jonger dan 13 jaar. Dat zijn er een pak meer dan de voorbije jaren en het blijft een onderschatting, want niet elk kind dat in Europa aankomt via mensenhandel komt ook in de opvangstructuren van Fedasil terecht. “Die jongeren worden hier vaak rechtstreeks opgevangen door de netwerken die hen hebben geronseld, zodat ze onder de radar kunnen blijven,” weet An Berger. “Het zijn technieken die we al langer zagen bij prostitutienetwerken, dan vooral voor meisjes. Maar het geldt ook voor jongens en meer en meer in het drugsmilieu.”

In Brussel situeert de problematiek, voor zover bekend, zich in de twee grote stationsbuurten. Rondom Brussel-Noord zijn voornamelijk minderjarige Afghanen, die via smokkelnetwerken naar het Verenigd Koninkrijk willen doorreizen, kwetsbaar voor mensenhandel en seksuele uitbuiting. Dat verneemt BRUZZ uit goede bron. In en rond het Zuidstation verblijven dan weer meer jongeren uit Noord-Afrika, die hier weinig kans maken op asiel en via mensenhandelaars in het drugsmilieu belanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , drugs , Child Focus , niet-begeleide minderjarigen , federale politie , Macadam , Sofiane El Haik , Tijana Popovic , seksuele uitbuiting , drugsgeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni