Omwonenden Dudenpark voelen zich steeds onveiliger, burgemeester zet extra patrouilles in

ArBa, NLS
© BRUZZ
17/04/2024
Updated: 19/04/2024 11.25u

Buurtbewoners maken zich steeds meer zorgen om de veiligheid in en rond het Dudenpark in Vorst. De afgelopen weken zouden er meerdere gevallen van fysieke bedreiging en diefstal hebben plaatsgevonden. Burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) laat weten dat er extra patrouilles worden ingezet.

Op sociale media groeit de ongerustheid rond de onveiligheid van het Dudenpark. Enkele dagen geleden nog meldde een moeder in de Facebookgroep ‘I Love Forest’ dat haar 16-jarige zoon het slachtoffer werd van een geval van agressie. “Hij was 's avonds te voet zijn vriendin gaan afzetten bij haar thuis, dichtbij Vorst Nationaal”, vertelt Vorstenaar Valerie.

Halfuur bellen

“Onderweg werden ze lastiggevallen door vier jongeren. Ze probeerden een rugzak te stelen, waarop mijn zoon tussenbeide kwam om zijn vriendin te beschermen. Volgens hem hadden ze ook messen bij zich.” Toen een ander doelwit in het vizier van het viertal kwam, slaagde het koppel erin om weg te vluchten. De zoon houdt er een verzwikte enkel aan over.

Pas na een halfuur bellen slaagden ze erin iemand van de politie aan de lijn te krijgen. “Die raadde aan om de volgende dag een klacht in te dienen, maar vroeg bijvoorbeeld niet hoe het ging met mijn zoon of waar het incident was gebeurd.” In de nasleep werd Valerie uiteindelijk wel gecontacteerd door de burgemeester en een politiecommissaris.

Geweer

“Maar er is veel tijd over gegaan. Niet bevorderlijk voor het veiligheidsgevoel. En mogelijk weerhoudt dat ook anderen om klacht in te dienen bij de politie bij gelijkaardige incidenten. Sommigen zien er het nut niet meer van in.”

“Sinds vorige zomer lijkt het aantal criminele feiten te stijgen”, zegt Valerie. “Twee dagen voor de aanslag op de Zweedse voetbalsupporters zag ik iemand met een geweer zwaaien in mijn straat. Later kregen we inbrekers over de vloer. Onze buren ook, trouwens. Terwijl ik voordien nog nooit naar de politie had moeten bellen. We denken er stilaan over na om te verhuizen.”

Patrouilles

Vijf dagen voor het bericht van Valerie, schreef ook een andere buurtbewoner dat haar zoon werd lastiggevallen door vier jongeren. Of de criminaliteit in de wijk effectief is gestegen de laatste maanden, kan noch de politiezone Zuid noch burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) voorlopig bevestigen.

Wel meldt El Hamidine dat er extra patrouilles in de buurt zullen komen, zowel van de politie als van de stadswachten. “De stadswachten zullen ook na 16 uur rondes in de wijk doen. De meeste incidenten zouden zich na dat tijdstip afspelen. Wanneer ze bepaalde onregelmatigheden vaststellen, zullen ze dat melden aan de politie.”

Hoeveel extra politiepatrouilles er precies zullen volgen, kan de burgemeester nog niet kwijt. Wel zou onderzoek naar de feiten in het Dudenpark al enkele resultaten hebben opgeleverd. Volgens El Hamidine zouden er dus binnenkort arrestaties kunnen volgen.

Klacht indienen

De burgemeester vraagt aan inwoners om niet enkel via sociale media meldingen te doen van bepaalde incidenten. “Beter dienen ze een officiële klacht in bij de politie, of nemen ze contact op met mij. Dat maakt het duidelijker voor ons en voor de politie om te bepalen welke concrete acties er nodig zijn op welke plekken. De voorbije weken zijn er slechts twee aangiftes bij de politie geweest.”

Op sociale media stellen enkele buurtbewoners wel dat de politiediensten niet altijd bereikbaar zijn. “Elke oproep wordt opgeslagen en krijgt een vervolg,” zegt de burgemeester. “Antwoorden ze niet meteen, dan wil dat zeggen dat de politie met andere dringende zaken bezig is. Maar nadien zullen ze altijd zo snel mogelijk contact opnemen met melders,” aldus nog El Hamidine.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni