Een rookmelder.

| Een rookmelder.

Rookmelders voorkomen erger bij twee branden

© Belga
15/03/2024

In Brussel hebben rookmelders er afgelopen nacht voor gezorgd dat twee brandweerinterventies zonder slachtoffers of ernstige schade konden afgewerkt worden. Dat meldt de Brusselse brandweer, die er nogmaals op aandringt om rookmelders in alle woningen verplicht te maken, en niet enkel in huurwoningen.

"De eerste interventie vond plaats in een flat in de Droomlaan in Sint-Lambrechts-Woluwe", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Wij kregen een oproep van een alarmcentrale nadat een rookmelder op de tweede verdieping van het flatgebouw was afgegaan. Toen we ter plaatse kwamen, hebben we de toegangsdeur van het appartement moeten openbreken.”

“De bewoner lag in zijn salon te slapen en in de keuken was brand ontstaan door een kookpot die op het vuur vergeten was. We hebben de bewoner geëvacueerd en die is ter plaatse verzorgd door de aanwezige MUG-arts. Door de goede werking van de rookmelder heeft die persoon geen ernstige verwondingen opgelopen."

Wetgeving

Nog afgelopen nacht belden bewoners van een flatgebouw in de Halvemaanstraat in Sint-Gillis de brandweer omdat een rookmelder op de vijfde verdieping van het gebouw in werking was getreden, en ze een brandgeur roken. "Ook daar hebben we de toegangsdeur opengebroken en hebben we ons via het balkon toegang verschaft", gaat de brandweerwoordvoerder verder. "In de keuken stond de koelkast in brand en de bewoners waren niet aanwezig. Dankzij de rookmelders en de waakzame buren konden we snel ingrijpen en ernstige schade vermijden."

"Rookmelders hebben dus nogmaals hun nut bewezen, maar voorlopig zijn die in het Brussels Gewest enkel verplicht in huurwoningen", zegt Derieuw nog. "Als brandweer wachten we vol ongeduld op de datum van 1 januari 2025, wanneer de wetgeving in werking treedt die de plaatsing van rookmelders in alle type woningen verplicht."

preventiecampagne_rookmelders_cmyk.jpg

| De Brusselse brandweer vraag al langer om brandalarmen niet enkel voor huurwoningen verplicht te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sint-Lambrechts-Woluwe , Veiligheid , brandweer Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni