| De politie heeft de plaats van de schietpartij afgezet met lint.

Schietpartij aan Hallepoort, burgemeester vraagt hulp om dealers de baas te kunnen

JP
© BRUZZ - Belga
13/02/2024
Updated: 13/02/2024 18.14u

Aan de Hallepoort in Brussel zijn dinsdagmiddag schoten gelost. De schietpartij wordt bevestigd door de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst). Bij de schietpartij zou niemand gewond zijn geraakt. Eén persoon werd daarna aangereden door het vluchtvoertuig van de daders. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond en heeft het ziekenhuis al mogen verlaten.

De schietpartij vond iets voor 14 uur plaats bij het Jacques Francksquare in Sint-Gillis, zoals bevestigd door het Brussels parket. Er werden enkele schoten gelost, maar daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. "Het lijkt erop dat er met een oorlogswapen in de lucht is geschoten," zegt de burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette. "Eén kogel heeft een raam doorboord, maar er zijn gelukkig geen gewonden gevallen."

Wel is een persoon gewond geraakt toen ze werd aangereden door het voertuig waarin de daders vluchtten. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond en heeft het ziekenhuis al mogen verlaten.

Het vluchtvoertuig reed richting Anderlecht en daar zouden de daders vervolgens in de Grondelsstraat een ongeluk hebben gehad. "De inzittenden zijn verder te voet gevlucht."

Het Brussels parket zet het onderzoek voort om de omstandigheden van het incident te achterhalen. Hierbij zullen getuigen worden verhoord, wordt cameraonderzoek uitgevoerd en is een ballistisch expert aangesteld om de herkomst van de kogels te achterhalen.

'Territoriumoorlog'

De kruising van de Vorstsesteenweg en de Sint-Gilliskerkstraat staat volgens burgemeester Spinette bekend als een 'drive-in', waar mensen drugs komen kopen. De schietpartij vond plaats op die locatie, wat volgens de burgemeester de kans vergroot dat het geweld drugsgerelateerd is.

Hoewel er altijd al veel drugs zijn verhandeld in de buurt rond het Jacques Francksquare, merkt hij op dat de misdaad sinds enkele maanden georganiseerder is geworden. "We hebben niet alleen te maken met kleine dealertjes die wat bijverdienen, we staan voor een fenomeen dat ongekende, bijna industriële proporties heeft aangenomen," zegt hij.

Volgens hem gaat het om bendes die een "echte territoriumoorlog" uitvechten, in Sint-Gillis, Anderlecht en Brussel.

Opvallend: de schietpartij aan de Jacques Francksquare volgt daags na een schietincident een halve kilometer verderop, op de hoek van de Zuidlaan in de Marollen. Daarbij raakten twee personen zwaargewond. Het Brusselse parket meldde maandagochtend dat ze niet in levensgevaar verkeren en dat de daders nog voortvluchtig zijn. Een mogelijke link met drugsgeweld is niet bekend.

Om 18 uur heeft burgemeester Spinette een ontmoeting met buurtbewoners gepland, waar hij vragen van bezorgde bewoners zal beantwoorden in aanwezigheid van de politie en de preventiedienst van de gemeente.

(Lees verder onder de foto's)

'Hulp nodig van de federale politie'

De burgemeester kijkt naar de federale overheid voor een oplossing. "Politie en justitie hebben mijn volle steun. Ze doen wat ze kunnen, maar hebben de handen vol," gaat burgemeester Spinette verder.

"Onze lokale politiemensen pakken regelmatig dealers op met aanzienlijke hoeveelheden drugs en geld, maar vaak moeten ze worden vrijgelaten omdat het parket te veel werk heeft. Dit is een probleem dat veel hogerop, aan de bron, zou moeten aangepakt worden, en daar zal een collectieve inspanning voor nodig zijn van de lokale en federale politie, en van justitie."

De korpschef van de Brusselse politiezone Zuid pleitte dinsdag ook voor een herziening van de werking van de lokale politie, naar aanleiding van zorgen over de aanwezigheid van drugsbendes in Anderlecht. "Wij kunnen de Peterboswijk aan, maar dan kan ik niets anders meer doen in mijn politiezone," vat hij de werkdruk samen.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft voorlopig nog niet gereageerd op de verzoeken uit Anderlecht en Sint-Gillis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni