| Illustratiebeeld

Tienjarig meisje in Anderlecht bevangen door koolstofmonoxide

© Belga
23/03/2024

In de Brusselse gemeente Anderlecht is vrijdagnacht een tienjarig meisje ernstig bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Oorzaak was een niet-conforme waterboiler. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het meisje was omstreeks middernacht onwel geworden na het nemen van een douche, waarna de hulpdiensten werden gebeld.

"Op basis van de bevraging kon de 112-operator opmaken dat het waarschijnlijk om een CO-intoxicatie ging, zodat meteen de nodige brandweer- en medische diensten werden uitgestuurd naar de woning in de Van Lintstraat (Anderlecht)", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"Ter plaatse bleek het meisje ernstig bevangen door een koolstofmonoxide (CO). Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. Ook haar zus was licht bevangen, maar zij kon ter plaatse verzorgd worden. Beide ouders hadden geen symptomen."

Verluchting

De oorzaak van de intoxicatie lag bij een niet-conforme waterboiler, met een slechte afvoer van de verbrandingsgassen, en een gebrek aan verluchting. Sibelga kwam ter plaatse en heeft de gastoevoer afgesloten, aldus nog de brandweer.

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technicus, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht.

Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni