| Politie onderschept drugshandelaar in Sint-Gillis.

Vervoort pleit voor Franse aanpak drugsgeweld: ‘Tonen dat overheid er staat’

© BRUZZ - Belga
15/02/2024

In Brussel is het drugsgeweld terug van nooit echt weggeweest met alleen al deze week vier schietpartijen in evenzoveel dagen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) pleit voor een forse reactie met hulp van federale mankracht, naar het Franse voorbeeld in Marseille.

In een reactie op het dodelijke slachtoffer na de schietpartij aan het Jacques Franckplein woensdag wees burgemeester Jean Spinette (PS) op de nijpende tekorten in het politiekorps van zone Zuid, een kwestie die ook bij de problemen rond het Zuidstation al onder de aandacht kwam. Op federaal niveau wordt intussen echter her en der anonieme bronnen geciteerd die klagen over de passiviteit en het gebrek aan verantwoordelijkheidszin in de Brusselse politiek die zijn eigen boontjes niet kan doppen.

Ook het Brusselse parlementslid van oppositiepartij N-VA Mathias Vanden Borre is die mening toegedaan: “Het is geen gebrek aan middelen waarmee Brussel kampt, maar wel een gebrek aan visie, integriteit, verantwoordelijkheidszin en goed bestuur.”

Regionale drugscommissaris

Wat betreft dat laatste werd intussen al het idee geopperd om een Brusselse regionale drugscommissaris aan te stellen voor een betere coördinatie en kennisuitwisseling tussen de verschillende politiezones en gemeentes. Minister-president Rudi Vervoort (PS), onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid in het gewest, is dat idee echter niet genegen.

"Het idee om de strijd tegen de drugshandel te regionaliseren is erg gevaarlijk aangezien drugsgeweld een internationaal fenomeen is”, klinkt het. Bovendien is er met Ine Van Wymersch al een nationale drugscommissaris aangesteld. “Territoriumoorlogen hebben altijd bestaan, maar de bedragen die ermee gemoeid zijn, zijn nu veel hoger. De hotspots zijn nog steeds dezelfde, maar wat veranderd is, is het aantal inbreuken dat begaan wordt en de intensifiëring van het geweld. We hebben een reactie nodig die in verhouding staat tot de gewelddaden, via een massale politieaanwezigheid.”

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

De minister-president pleit daarvoor om de bron van het probleem namelijk de drugshandel, aan te pakken, maar dat kan volgens hem alleen als ook het federale niveau inspringt. In Le Soir verwijst Vervoort daarbij naar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin die begin dit jaar een blik speciaal getrainde CRS-agenten (compagnies républicaines de sécurité) opentrok om in Marseille orde op zaken te stellen. "In bepaalde omstandigheden moeten we kunnen tonen dat de overheid er staat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Rudi Vervoort, drugsgeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni