Vrouw zwaar bevangen door CO-intoxicatie in Laken

© Belga
13/04/2024

In de Brusselse deelgemeente Laken is vrijdagnamiddag een veertigjarige vrouw ernstig bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerde niet in levensgevaar. De oorzaak van de intoxicatie lag bij de waterboiler in de badkamer. Dat meldt de Brusselse brandweer.

"De noodcentrale werd vrijdagnamiddag omstreeks 15.30 uur opgeroepen voor een vrouw die bewusteloos was in de Kerkveldstraat in Laken", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Op basis van de informatie die hij kreeg, vermoedde de 112-operator dat het waarschijnlijk om een CO-intoxicatie ging, waarop meteen de nodige middelen werden uitgestuurd."

In de flat constateerde de brandweer inderdaad zeer hoge CO-waarden. Het bewusteloze slachtoffer bleek zwaar geïntoxiceerd en werd op een brancard geëvacueerd, via een ladderwagen. Daarvoor moest het tramverkeer in de straat tijdelijk worden stilgelegd.

Slechte afvoer

"De vrouw werd overgebracht naar het Brugman-ziekenhuis maar bleek niet in levensgevaar te verkeren", gaat de brandweerwoordvoerder verder. "Drie andere bewoners van hetzelfde flatgebouw werden ter plaatse onderzocht."

De oorzaak van de CO-intoxicatie lag bij een slechte afvoer van de verbrandingsgassen van de waterboiler in de badkamer. Sibelga heeft de gastoevoer in het hele flatgebouw afgesloten, omdat de installatie in de verschillende flats gelijkaardig was.

CO-melder

De brandweer geeft nog vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht.”

“Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni