Voor het eerst kraakpand ontruimd op basis van nieuwe kraakwet

© Parket Brussel
| Het interieur van het kraakpand

Donderdagochtend klokslag 09.00 uur is de lokale politie van de zone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) binnengevallen in een kraakpand op de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node. Het pand, dat sinds september 2012 illegaal bewoond wordt door een aantal Roma-gezinnen wordt ontruimd en voor het eerst in Brussel gebeurt dat op basis van de nieuwe "kraakwet", die in oktober 2017 van kracht werd. 11 mensen moesten het pand verlaten.

Het gebouw was in september 2012 verbeurd verklaard nadat de eigenaar veroordeeld werd voor huisjesmelkerij. Sindsdien was het eigendom van de Belgische staat maar al die tijd bleven een aantal Romagezinnen illegaal in het gebouw wonen.

"Sinds die datum was het dus eigendom van de Belgische staat", zegt Brussels parket woordvoerster Ine Van Wymersch. "Maar de diensten van de FOD Financiën hebben vastgesteld dat er mensen woonden in dit gebouw, ondanks het feit dat er geen enkel huurcontract met die bewoners was opgemaakt. Vermoedelijk betalen die mensen nog steeds huur aan de vorige eigenaar. Juridisch gezien bezetten zij echter het gebouw 'zonder recht of titel', en dat is een inbreuk op artikel 442/1 §1 van het strafwetboek."

Het Brusselse parket opende een opsporingsonderzoek waaruit bleek dat er verschillende gezinnen op een onrechtmatige en onwettige wijze in het gebouw wonen, en dat minstens sinds het arrest van september 2012 waarbij het pand werd verbeurd verklaard.

Kraakwet

"Bovendien heeft het onderzoek uitgewezen dat de onrechtmatige bezetting gepaard gaat met of aanleiding geeft tot andere criminele feiten of overlast zoals de verwaarlozing van het gebouw of inbreuken op de stedenbouwkundige verplichtingen", gaat de parketwoordvoerster verder. "De diensten van FOD Financiën hebben getracht op minnelijke wijze de bewoners aan te sporen om het pand te verlaten, maar zonder succes. Op 2 mei 2018 werd ook een bevel tot ontruiming opgesteld dat op 23 mei 2018 werd aangeplakt aan de woning maar daaraan werd geen gevolg gegeven."

Op 19 juli 2018 diende de FOD Financiën bij het parket een verzoek in om het pand te laten ontruimen, gebaseerd op artikel 12 van de wet van 18 oktober 2017, de zogenaamde 'kraakwet'.

"Alle bewoners van het gebouw werden ruim op voorhand ingelicht over de geplande ontruiming. Er werd aan alle bewoners een hulpaanbod gedaan om een nieuw onderkomen te vinden, maar deze hulp werd afgewezen."

Uitzetting verliep rustig

"De politie kreeg de opdracht alleen die personen te arresteren die hardnekkig weigeren het pand te verlaten. Wie vrijwillig het pand verlaat, moet de gelegenheid krijgen om zijn spullen mee te nemen en zal niet opgepakt worden. Meteen na de ontruiming zullen de nodige maatregelen genomen worden om het pand af te sluiten zodat een nieuwe onrechtmatige bezetting vermeden wordt."

Uiteindelijk werden 4 meerderjarigen en 1 gezin van 7 personen waaronder 2 minderjarigen uitgezet. Eén van die vier volwassen personen is opgepakt omdat hij geseind stond voor feiten van valsheid in geschrifte. De hele operatie is rustig verlopen en heeft iets minder dan een uur geduurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?