Krakers palmen oude muziekacademie in Laken in

Krakers in oude muziekacademie
© Google Street View
| VZW La Clef heeft het gebouw van de oude muziekacademie ingepalmd.
© Google Street View
| VZW La Clef heeft het gebouw van de oude muziekacademie ingepalmd.

Een groep krakers heeft sinds kort de gebouwen van een leegstaande muziekacademie in Laken ingepalmd. De krakers zijn verenigd in een vzw en hebben een overeenkomst weten te bemachtigen met de stad Brussel, die instaat voor het beheer van dat gebouw.

Het gebouw in de Fransmanstraat, waar tot 2017 een muziekacademie huisde, stond sinds het vertrek ervan leeg. Het pand verkeert in slechte staat en heeft dringend een opknapbeurt nodig. Bovendien zoekt de stad Brussel, eigenaar van het pand, al geruime tijd naar een andere invulling.

Een groep krakers, verenigd in vzw La Clef, liet nu hun oog vallen op het pand. Zij besloten alvast gebruik te maken van het complex dat over bijzonder veel potentieel lijkt te beschikken. Zo is er onder meer een grote binnentuin, geschikt om als moestuin te gebruiken, en bieden de ruimtes veel plek om diverse activiteiten te organiseren die een pluspunt betekenen voor de buurt.

Toesteming toegekend

Dat is ook Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.Brussels) tijdens een bezoek aan het afgedankte gebouw niet ontgaan. "Ik ontdekte vrijwel toevallig het bestaan van dat krakerscollectief," zegt ze aan BRUZZ. "De stad Brussel heeft een oplijsting gemaakt van alle leegstaande panden, en ook deze fungeerde op die lijst. Ik ging een kijkje nemen en stootte toevallig op de groep krakers."

Persoons kan de initiatieven van de krakers klaarblijkelijk wel smaken, en kende een tijdelijke toestemming toe die het de krakers mogelijk maakt dat gebouw te bezetten, zolang er geen structurele invulling wordt gevonden.

'Verschillende mogelijkheden'

Persoons laat wel voorzichtig in haar kaarten kijken over mogelijke invullingen van het gebouw, na een renovatie ervan: "Het gebouw beschikt inderdaad over een ruime binnenkoer dat als een soort park of zelfs moestuin kan fungeren voor de buurtbewoners," verklapt ze. "Daarnaast worden ook nog andere mogelijkheden bekeken, zoals de verkoop ervan, of nog de ingebruikname door verschillende organisaties en vzw's."

Er bestaat ook nog een andere piste: het gebouw wordt door het wijkcomité Donderberg in Laken al geruime tijd maar al te graag als alternatief naar voren geschoven om de bouw van een nieuwe school op een braakliggend terrein in de Donderbergwijk tegen te houden. "Waarom een nieuwe school bouwen, als iets verderop een oud gebouw gebruikt kan worden?," klinkt het daar.

Maar volgens Ans Persoons is het leegstaande gebouw in de Fransmanstraat √ľberhaupt geen oplossing, "want het heeft een totale oppervlakte van 450 vierkante meter. Wat veel is, maar zelfs te weinig voor een kleuterschool," stelt ze. Daarmee belandt deze optie door de schepen defintief in de vuilnisbak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?