Wat er gebeurt als je daklozen plots 500 euro schenkt

Would you react.png
© WouldYouReact
| Zo goed als alle daklozen barsten in tranen uit wanneer Lambinet hen het bedrag van 500 euro overhandigt.

Het online platform Would you react? heeft op YouTube een filmpje geplaatst waarin het aan 24 daklozen een bedrag van 500 euro en een boek met bemoedigende tekstjes overhandigt. “Met dit initiatief willen we niet alleen het probleem aankaarten, maar hopen we ook dat mensen buiten de kerstperiode toenadering zullen zoeken tot deze mensen”, zo zegt initiatiefnemer Jonathan Lambinet.

De koude decembermaand is traditioneel een moment waarop mensen zich inzetten voor goede doelen. “Het klopt dat mensen in de feestdagen sneller geneigd zijn om daklozen hulp te bieden. In de kerstperiode ontvangen zij tien keer meer giften dan tijdens de rest van het jaar”, aldus Jonathan Lambinet van WouldYouReact.

Ook Lambinet bekommert zich op het einde van het jaar om de vele Brusselse daklozen. “Op sociale media vroeg ik aan de leden van ons platform om voor mensen die op straat leven een klein bedrag over te schrijven en dat te voorzien van een bemoedigend tekstje. Meer dan 750 mensen gaven gehoor aan die oproep en zo konden we een totaal bedrag van 12.000 euro inzamelen. Dat geld hebben we in schijven van 500 euro uitgedeeld aan 24 daklozen. Zij kregen ook ‘een geluksboek’ waarin de tekstjes van de gulle schenkers gebundeld werden.”

‘Kniel en vraag hen hoe het gaat’

In het filmpje reageren de daklozen vol ongeloof en vaak met een traan wanneer ze het geld toegestopt krijgen. Het toont volgens Lambinet aan dat het ook maar mensen zijn.“Veel abonnees weten meestal niet hoe ze een gesprek moeten aanknopen met mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Ik zeg hen dan dat kleine gebaren vaak voldoende zijn om tot een langere conversatie te komen. Als je knielt en op gelijke hoogte vraagt hoe het met hen gaat, dan wekt dat automatisch vertrouwen. Het is maar een van de vele tips die mij doorheen de jaren geholpen hebben om toenadering te zoeken tot daklozen.”

Een dag per jaar je goed hart laten zien haalt daklozen niet van de straat, beseft ook Lambinet. “Ik kan alleen maar hopen dat mensen door deze beelden ook de andere 364 dagen van het jaar meer aandacht zullen hebben voor de kwetsbare situatie van daklozen.” Het filmpje werd gisteren op YouTube geplaatst en rondde al snel de kaap van 55.000 kijkers. Oordeel hieronder zelf over het resultaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?