Weggegooide sigaret veroorzaakt kelderbrand in Schaarbeek

© Brandweer.Brussels
| De brandweer had het vuur in de Paleizenstraat snel onder controle, maar er is wel heel wat schade.

In de Paleizenstraat in Schaarbeek heeft woensdagvoormiddag een kelderbrand gewoed in een flatgebouw. Daarbij vielen geen gewonden, maar het flatgebouw moest wel geëvacueerd worden. Volgens de Brusselse brandweer lag een weggegooide sigaret aan de oorzaak van de brand.

Het was een voorbijganger die omstreeks 11.15 uur opmerkte dat er rook opsteeg uit het keldergat van het appartementsgebouw en de hulpdiensten verwittigde. Toen de brandweer ter plaatse kwam, hadden de bewoners van het drie verdiepingen tellend gebouw hun flats al verlaten en hadden ze zich in veiligheid gebracht. Geen van hen was daarbij gewond geraakt.

De brandweer had het vuur snel onder controle maar er is wel heel wat schade. In de bewoonbare gedeelten van het gebouw is er enkel roet- en rookschade, maar in de kelder is er ook een waterlek ontstaan. Bovendien zijn door de brand de nutsleidingen geraakt, zodat zowel de water- als de gas- en elektriciteitstoevoer zijn afgesneden. Pas als de nodige herstellingen zijn uitgevoerd, zullen de bewoners naar hun flats kunnen terugkeren.

Brandende sigaret

Volgens de brandweer zou een brandende sigaret aan de oorzaak van de brand liggen. "Die is vermoedelijk op straat weggegooid en door het keldergat gevallen, en op een zak met oude kleren terechtgekomen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Niet alleen is het verboden om peuken op straat te gooien, je moet er ook voor zorgen dat ze niets in brand kunnen steken. Gelukkig is dit overdag gebeurd en is de brand snel opgemerkt."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?