Weinig mondmaskers op de Zuidfoor: 'Ze knikken, maar het masker blijft onder de kin'

maatregelen corona zuidfoor maatregelen corona zuidfoor
© BRUZZ
| Ondanks de informatieborden aan de ingang van de Zuidfoor, blijven de mondmaskers vaak af.
© BRUZZ
| Ondanks de informatieborden aan de ingang van de Zuidfoor, blijven de mondmaskers vaak af.

De Zuidfoor mocht na twee jaar opnieuw open, op voorwaarde dat de coronamaatregelen ook gevolgd werden. Maar daar trekken veel foorgangers zich daar weinig van aan. “Moest dat niet enkel op de attracties?”

Het zomerweer lokte tijdens de openingsweek al heel wat volk naar de Zuidfoor. “We merken veel Brusselaars hun geld niet hebben besteed aan vakanties dit jaar”, zegt een tevreden Roland Weime, uitbater van Loterie Monaco. “Dus genieten ze extra hard van een uitstapje naar de foor in eigen stad.”

Door die ontspannen vakantiesfeer lijken veel foorgangers de opgelegde coronamaatregelen links te laten liggen. Om de zoveel meter kruis je op de Zuidlaan nochtans een groot bord waarop die maatregelen uit de doeken worden gedaan: het mondmasker is verplicht, je ontsmet regelmatig de handen en je houdt afstand door de pijlen op de grond te volgen.

“Ik heb hier zelfs instructies op mijn eigen kraam, maar helaas zijn de mensen heel eigenwijs”, aldus Weime.

mondmaskerplicht zuidfoor
© BRUZZ
| Vooral 's avonds zou praktisch niemand zich nog aan de mondmaskerplicht houden.

Controle

Volgens een medewerker van eetkraam Pitta House volstaan de borden niet. “De politie zou de mensen meer moeten aanspreken, maar dat gebeurt niet. Als wij de foorkramers erop wijzen, halen ze hun schouders eens op. Of ze knikken, maar het mondmasker blijft toch gewoon onder de kin hangen.”

Twee foorbezoekers zonder masker zeggen ondanks de borden niet op de hoogte te zijn van de maatregelen: “Ik dacht dat je het masker enkel op de attracties moest dragen. Dat lijkt me het belangrijkste.”

zuidfoor maskerplicht
© BRUZZ
| De mondmaskers zijn wel aanwezig op de Zuidfoor, maar blijven vooral onder de kin hangen.

Vooral ‘s avonds loopt het volgens medewerkster Yuna van speelkraam Woody de spuigaten uit. “Dan is er werkelijk niemand die ze nog draagt. De politie spreekt ons foorkramers er wel op aan, maar de bezoekers laten ze met rust.”

De politie vertrouwt erop dat de mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen, zo verklaart Ilse Van de Keere, woordvoerster van Politie Brussel-Hoofdstad/Elsene. “Voor wie zich daar niet aan houdt, kan er altijd een pv volgen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?