Het toelatingsexamen arts en tandarts in Brussels Expo op 3 en 4 juli 2018

| Het toelatingsexamen arts en tandarts in Brussels Expo (archiefbeeld).

Vlaamse regering kiest voor extra tandartsopleiding aan de VUB

© Belga
17/05/2024

De Vlaamse regering steunt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in de oprichting van een 3de tandartsopleiding, naast de opleidingen die vandaag bestaan aan de KU Leuven en de UGent. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De beslissing past volgens de N-VA-minister in de ambitie om te zorgen voor meer artsen en tandartsen.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) had een aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid om vanaf 2025 opnieuw een opleiding Tandheelkunde aan te bieden. De VUB had vroeger een tandartsenopleiding, maar moest die in 2006 stopzetten omwille van de federale quota die het aantal tandartsen beperkten.

"We hebben echt nood aan extra tandartsen", zegt Weyts. "Die nood speelt in heel Vlaanderen, maar zeker in Vlaams-Brabant is het vaak lang zoeken naar een Nederlandstalige tandarts. Deze extra tandartsopleiding aan de VUB zal soelaas bieden."

Historische achterstand

Vlaanderen kampt met een historische achterstand in het aantal artsen en tandartsen. De voorbije jaren heeft Vlaanderen de federale artsenquota losgelaten en werden meer studenten toegelaten aan de opleidingen. Aan het begin van deze regeerperiode konden zo 147 studenten starten aan de opleiding Tandheelkunde, terwijl dat er vanaf volgend academiejaar meer dan 250 zijn.

Maar zelfs met dat groeipad dreigt de capaciteit van de twee bestaande tandartsenopleidingen op limieten te botsen. Daarom zet de regering nu het licht op groen voor de eerste stap in de procedure voor een extra tandartsopleiding aan de VUB. Aanvankelijk gaat het om een bacheloropleiding met plaats voor 36 studenten Tandheelkunde. De VUB heeft nog enkele jaren de tijd om ook een aanvraag in te dienen voor een master Tandheelkunde in Brussel.

"We moeten een pak extra tandartsen opleiden, want anders moeten Vlamingen in de toekomst nog langer wachten op een afspraak", zegt Weyts. "Ik ben blij dat er nu eindelijk een derde opleiding komt voor Vlaamse tandartsen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni