VUB start werf op van Vechtsport Expertise Centrum

© Belga
02/06/2024
Updated: 04/06/2024 13.57u

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft zondag de aftrap gegeven van de werf van een nieuw Vechtsport Expertise Centrum (VEC), op de hoofdcampus in Etterbeek. Het centrum zal academische functies hebben, met onderwijs en onderzoek, maar het wordt ook een plek waar Brusselse vechtsportwerkingen kunnen trainen, onder begeleiding van VUB-experts, om zo sociale impact te realiseren voor Brusselse jongeren. De Vlaamse Boks Liga, ook een partner in het project, zal er haar topsportwerking organiseren.

In het VEC komen twee vechtsportzalen, die samen of afzonderlijk gebruikt kunnen worden, en een kleine tribune. De ene ruimte krijgt een vaste en mobiele boksring en bokszakken, de andere matten voor vechtsporten zoals judo, karate en taekwondo. "De lichte en aangename vechtsportruimtes worden aansluitend op de bestaande sportinfrastructuur van VUB gebouwd, wat maakt dat parkeerplaatsen, douches, kleedkamers en de balie gedeeld kunnen worden", zegt de VUB in het persbericht.

Volgens de Brusselse universiteit zal de werf binnenkort van start gaan, na het verder finetunen van het ontwerp. Bedoeling is om het VEC tegen de zomer van 2025 in gebruik te nemen. De aftrap van de werf werd zondag alvast gegeven in aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit), collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel, bevoegd voor Jeugd en Sport.

Er is een budget van 4 miljoen euro uitgetrokken voor het VEC. Daarvan komt een deel van het Vlaamse sport- en Brusselbeleid, respectievelijk 725.000 en 700.000 euro. De Vlaamse Boks Liga, die in het VEC nationale trainingen zal organiseren en er de top- en jeugdteams gaat opleiden, trekt 250.000 euro uit. De VGC tot slot kende 100.000 euro subsidies toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni