Zes partijen dienen voorstel openbaarheid van bestuur in voor Brussel

© BRUZZ
20/07/2017

Zes partijen in het Brussels Parlement (Open VLD, SP.A, Groen, N-VA, CD&V en Ecolo) legden donderdag samen een eigen voorstel van ordonnantie neer om de openbaarheid van bestuur in Brussel te garanderen. Het gaat om een andere tekst dan die van de werkgroep Politieke Vernieuwing, die vandaag een meerderheid vond in het Brussels parlement.

De tekst van de werkgroep Politieke Vernieuwing, waarin 10 politieke partijen met elkaar debatteerden, vond aanvankelijk geen consensus bij alle politieke partijen. N-VA en Open VLD wilden niet mee, SP.A en CD&V namen een afwachtende houding aan. SP.A wilde ook een eigen tekst over transparantie van bestuursdocumenten geagendeerd zien, voor de partij zich achter de andere tekst kon scharen.

Nu hebben dus zes partijen, waaronder de N-VA en Open VLD, de tekst van de SP.A ondertekend, waardoor ook die besproken zal worden door het parlement. De eis van de SP.A is dus ingewilligd, waardoor die partij ook de tekst van de werkgroep mee steunt, net als de CD&V. "Een overheid die weet dat haar beslissingen openbaar zullen zijn, doet ook meer moeite haar dossiers te onderbouw en grondig te motiveren," zegt Jef Van Damme, Brussels parlementslid voor de Vlaamse socialisten.

'Niet ver genoeg'
Open VLD en N-VA kunnen zich wel vinden in de tekst van de SP.A, maar scharen zich niet achter de tekst van de werkgroep. Die gaat voor beide partijen niet ver genoeg. De liberalen willen bijvoorbeeld dat er gesproken wordt over partijfinanciering, de Vlaams-nationalisten vinden dat de werkgroeptekst transparantie niet garandeert. Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) laat weten ook hoorzittingen te willen over het thema, zodat "alle partijen kleur zullen moeten bekennen hoe zij staan tegenover transparantie."

Dat deze twee teksten nu geagendeerd zijn, betekent niet dat ze ook meteen besproken en goedgekeurd zijn. In september of oktober buigt het parlement zich over beide teksten.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni