kraantjeswater kraan waterkraan water drinkwater hitte dorst warm weer
© PhotoNews

Waterprijs zal twee jaar na elkaar stijgen

HUB
© BRUZZ
01/10/2019

De prijs van het Brusselse kraantjeswater zal in twee stappen stijgen: volgend jaar een beetje en het jaar daarop forser. Reden? De noodzakelijke investeringen in het riolennetwerk.

De prijs van het drinkwater is sinds 2014 onveranderd gebleven. Maar nu wil waterbedrijf Vivaqua de prijs voor volgend jaar verhogen. Hiervoor is de toestemming nodig van Brugel, de onafhankelijke regulator die sinds vorig jaar niet alleen bevoegd is voor de prijs van energie maar ook voor die van water.

Brugel wil voor volgend jaar een lichte prijsstijging toestaan. “De prijs van het water wordt enerzijds bepaald door de kosten van de distributie van het water, anderzijds door de kosten van de zuivering van het afvalwater. Dit laatste betreft het gemeentelijke riolennetwerk, onderhouden door Vivaqua, en de gewestelijke zuiveringsstations, beheerd door de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer,” zegt Pascal Misselyn, coördinator van Brugel.

Volgens hem werd de laatste jaren veel te weinig geïnvesteerd in de vernieuwing van de riolering, er is dus een inhaaloperatie nodig. “Vraag is wie dat betaalt: de verbruiker, via een prijsstijging, of de belastingbetaler, via subsidies. Wellicht wordt het een combinatie van beide. Vivaqua voorspelt ook een daling van haar operationele kosten. Daarom gaan wij uit van een beperkte prijsstijging in 2020, een soort aanpassing aan de inflatie. De formele beslissing hierover wordt in november genomen, nadat we het advies van de Raad van Gebruikers en van de Brusselse Economische en Sociale Raad hebben gekregen.”

Herberekening in 2021

Voor 2021 zit er een forsere prijsstijging aan te komen, zegt Misselyn. “Wij zijn namelijk bezig met de uitwerking van een nieuwe methodologie voor de prijsbepaling. Die zal vastleggen hoe Vivaqua en de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer hun prijzen mogen berekenen, hoe ze hun kosten van bijvoorbeeld personeel en investering in rekening mogen brengen. Ons voorstel hierover zal in november klaar zijn. Vervolgens geven de adviesraden hun beoordeling en wellicht vanaf januari krijgen de watermaatschappijen zes maanden de tijd om op die nieuwe manier een prijs vast te leggen.”

Misselyn gaat ervan uit dat met deze nieuwe methode de prijs van waterdistributie lichtjes zal stijgen, die van de zuivering iets meer, hetgeen resulteert in een nieuwe, forsere prijsverhoging in 2021.

In de huidige waterfactuur van de Brusselse gezinnen is de waterdistributie goed voor 61 procent van de totaalprijs, de gemeentelijke sanering voor een kwart, en de gewestelijke sanering voor 14 procent van de rekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Analyse, Economie, drinkwater, brussels maatschappij waterbeheer, vivaqua, Brugel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni