Vivaqua wil waterprijs indexeren in 2020

© PhotoNews
| De waterfactuur dreigt duurder te worden.

Vivaqua is op zoek naar geld. Door zware investeringen zit de intercommunale met een schuldenberg die oploopt tot 820 miljoen euro. In 2020 wil Vivaqua de waterprijs indexeren. Dat schrijven L'Echo en Le Soir.

De raad van bestuur van de Brusselse watermaatschappij keurde haar eerste meerjarenplan (2019-2024) goed. Tegen 2020 wil Vivaqua het volledige rioolnet in Brussel inspecteren. Tot nu toe werd 44 procent van het rioolnet al onderworpen aan een controle. Jaarlijks wil de intercommunale 1,3 procent van de rioolinfrastructuur vernieuwen.

In totaal zou Vivaqua jaarlijks gemiddeld 100 miljoen moeten investeren. Dat is niet vanzelfsprekend, want door de voorbije investeringen zat Vivaqua eind 2018 met een schuldenberg van 820 miljoen euro. "Tegen die 2024 willen we onze schulden bevriezen", zegt directrice Laurence Bovy. "Om een financieel evenwicht te bekomen, moeten we jaarlijks op zoek naar 85 miljoen euro."

Indexeren

In 2020 wil de raad van bestuur van Vivaqua de waterprijs indexeren. "Sinds 2014 is dat niet meer gebeurd in Brussel, waar water al het goedkoopst is. Er is een verschil van 25 procent met de prijs in Antwerpen, de tweede goedkoopste stad", zegt Bovy aan L'Echo, die benadrukt dat regulator Brugel de prijzen zal bepalen vanaf 2021. "De vraag is of Brugel een indexatie zal toelaten in 2020 zodat we de achterstand kunnen inhalen."

Niet alleen de consument zal meebetalen. Bepaalde diensten wil Vivaqua factureren, bijvoorbeeld wanneer de watermaatschappij als bemiddelaar voor de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer optreedt. De kosten voor het ophalen van achterstallige betalingen - zo'n 2,5 miljoen euro per jaar - wil Vivaqua delen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?