Gewezen BRUZZ-anker Xavier Taveirne wint 'De slimste mens ter wereld'

© Xavier Taveirne via Twitter
| Taveirne deed er zenuwslopend lang over om drie trefwoorden te raden over dichter Herman de Coninck, maar met diens sterfplaats Lissabon was het uiteindelijk toch raak.

Gewezen BRUZZ-anker en huidig VRT-journalist en presentator Xavier Taveirne heeft donderdagavond de eindstrijd van het populaire Vier-programma 'De slimste mens ter wereld' gewonnen. Taveirne klopte in het finale duel VRT-collega Goedele Wachters. Schrijfster Dalilla Hermans, die dit seizoen het meeste aantal afleveringen op rij afwerkte (9), eindigde derde.

De 36-jarige Taveirne was al voor aanvang van dit vijftiende seizoen een van de topfavorieten voor eindwinst en maakte die rol donderdag ook waar. Er kwam dus geen derde vrouwelijke winnaar van het programma, na Annelies Rutten en Linda De Win.

Taveirne nam meteen de leiding in de 3-6-9-ronde en deed vervolgens wat haasje-over met Wachters, maar de beeldfragmenten moesten zoals steeds beslissen wie de finale moest - of in dit geval mocht - spelen. Daarin raadden alle kandidaten slechts twee antwoorden bij hun eigen fragmenten, maar Taveirne hield Hermans op het nippertje uit de finale door goed aan te vullen bij een filmpje over de Lockerbie-aanslag.

Zenuwslopende finale

Taveirne begon de finale uiteindelijk met 363 seconden tegenover 286 voor Wachters, maar die laatste maakte haar achterstand snel goed door vier van de vijf meest bevolkte steden van Oost-Vlaanderen te noemen.

Taveirne sloeg terug met vier snelle antwoorden over F1-kampioen Ayrton Senna en liet zich bij de volgende vraag net onder Wachters zakken. Hij deed er zenuwslopend lang over om drie trefwoorden te raden over dichter Herman de Coninck, maar met diens sterfplaats Lissabon was het uiteindelijk toch raak.

Een stomverbaasde Taveirne mag zich zo een jaar lang De Slimste Mens ter Wereld noemen, op de erelijst volgt hij Gilles Van Bouwel op. Vier maakte na afloop bekend dat er volgend jaar een nieuw seizoen komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?