Politie Brussel moet dronken agenten opnieuw aannemen

© Polbruno
| Agenten op politiepatrouille (archiefbeeld).

Drie inspecteurs van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene die ontslagen werden omdat ze tijdens de diensturen én in uniform dronken op café zaten, zijn weer aan de slag bij datzelfde korps. De drie waren naar de Raad van State gestapt en die geeft hen nu gelijk.

Daarover bericht de krant Het Nieuwsblad donderdag.

De drie inspecteurs zaten op 14 januari 2017 gewapend en in uniform in café Black Horse op de Leuvensesteenweg in Schaarbeek, met hun dienstwagen voor de deur. Toen agenten van de zone Noord, die door gechoqueerde klanten waren verwittigd, ter plekke kwamen, zou een van de drie geprobeerd hebben te vluchten.

Geen alcoholtest afgenomen

Volgens de opgestelde pv's waren de drie "zichtbaar dronken". Eentje "was verward en onvoorspelbaar, had een droge mond en een wankele gang", een andere "rook naar alcohol, had overtollig speeksel en stotterde". De derde "was slaperig, licht agressief met een glazige blik".

Het trio werd meteen geschorst en na een tuchtonderzoek ook ontslagen in mei 2018. Maar de Raad van State maakte dat ontslag ongedaan, omdat het volgens het rechtscollege niet bewezen was dat ze dronken waren. Er werd immers geen alcoholtest afgenomen.

Pintje met een informant

De drie zijn dus gewoon weer aan de slag bij de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene, al verduidelijkt woordvoerster Ilse Van de Keere dat ze voorlopig enkel bureauwerk uitvoeren. Het gaat namelijk om een eerste arrest. De Raad van State moet zich ten gronde over hun ontslag nog uitspreken.

"Dit arrest voelt als gerechtigheid”, reageert een van de betrokken agenten in Het Nieuwsblad. “De korpsleiding wilde ons kruisigen door ons als dronkaards te bestempelen. Maar dat zijn we niet." Volgens de man hadden hij en zijn collega's in het café een afspraak met een informant, en dronken ze een pintje mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?