awel merci

Zelfgebouwde WO-I-tank te traag voor defilé

© Tank Poelkapelle
| De zelfgebouwde tank moest helemaal van Poelkapelle naar Brussel gebracht worden.

Een zelfgebouwde replica, helemaal vervoerd van het West-Vlaamse Poelkapelle naar Brussel. Bedoeling was om te pronken op het defilé van de nationale feestdag, maar een testrit gooide roet in het eten.

“Onze tank was te traag,” zegt vrijwilliger Johan Vanbeselaere aan Het Nieuwsblad. Bovendien was een defilé niet zonder risico’s voor de WO-I-tank: “Door bepaalde verouderde onderdelen riskeerde de olie te warm te worden.”

Maar het harde werk was gelukkig niet voor niets. Ter compensatie kreeg de tank een ereplaatsje in het Warandepark. “Op de nationale feestdag hebben meer mensen de tank gezien dan de afgelopen veertien jaar samen.”

De koning heeft de tank uiteindelijk niet bezocht. Maar de replica gooide wel hoge ogen bij voormalig Defensieminister André Flahaut (PS), die vroeg waar ze de subsidies hadden gehaald. “Hij schrok nogal toen we vertelden dat alles gerealiseerd werd enkel met vrijwilligers en donaties,” aldus Vanbeselaere.

Dan hadden de confraters uit buurgemeente Langemark meer geluk. De vrijwilligers van de brandweerpost liepen wel mee in het defilé met hun originele bluspomp uit de jaren ’20. “Een dag om nooit te vergeten.”

20180723_WO-I-tank
© Tank Poelkapelle
| De zelfgebouwde tank kreeg uiteindelijk een plaatsje in het Warandepark, waar toeschouwers hem konden bewonderen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?