Ontevreden brandweerlui roepen op om 21-julidefilé te boycotten: 'We zijn elders nodig'

© Twitter General Marc Thys
| Tijdens het defilé op 21 juli (archiefbeeld) marcheert ook altijd een ruime brandweerdelegatie voorbij de koning

Bij de brandweer heerst er nog altijd grote ontevredenheid over het wetsontwerp om de 24-uursdiensten af te schaffen. Sommige brandweerlieden richten hun pijlen nu op de festiviteiten rond de nationale feestdag. Via de sociale media wordt opgeroepen om het traditionele defilé te boycotten. De aanwezigheid van de Brusselse brandweer daar blijkt echter sowieso beperkt.

"Ik ben ervan overtuigd dat we met de huidige aantallen slachtoffers en doden niet zouden moeten deelnemen aan het 21-julidefilé", schrijft een brandweerman in een bericht op sociale media dat ook La Dernière Heure opmerkte. "We hebben alle hulpbronnen nodig om burgers te helpen. Stel je voor wat mensen gaan denken als ze de Brusselse hulpdiensten tot meerdere eer en glorie van onze leiders, die zich nauwelijks over ons welzijn bekommeren, zien optreden!"

De brandweer is niet te spreken over het verbod dat binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) wil invoeren op 24-uursdiensten, een plan waartegen ze twee weken geleden in Brussel nog met enkele honderden protesteerden. Volgens hen maakt de 72 uur die ze daarna vrij zijn het mogelijk om hun familie voldoende te zien. Brandweervakbondsman Eric Labourdette zei eerder ook dat veel brandweerlieden op die manier hun diensten makkelijker kunnen combineren met een tweede baan.

Spandoeken op bluswagens

"Een idee voor de 21-juliboycot: in plaats van te defileren in Brussel kunnen we beter nog eens naar Luik gaan om verder te helpen. We hebben niets te zoeken op een defilé, het is daar dat ze ons nodig hebben", schrijft een andere pompier in de Facebookgroep 'Touche pas à nos 24h', die intussen meer dan 3.000 leden telt.

Andere brandweerlieden opperen een beperkt aantal bluswagens in het defilé, waarop dan ook grote spandoeken met de eisen van het brandweerkorps zouden worden aangebracht.

Er zal slechts één wagen van de Brusselse brandweer mee defileren, sust woordvoerder Walter Derieuw in La DH. "Ook het aantal kadetten zal beperkt zijn. De kolonne van de civiele bescherming is beperkt tot het strikte minimum. De operationele voertuigen zijn actief op het terrein." Brusselse brandweerteams rijden momenteel elke dag heen en weer naar de overstroomde rampgebieden in Oost-België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?