Brussel Helpt

Herbeleef de Grote Brussel Helpt Spaghettislag

© BRUZZ
26/11/2022

De Brussel Helpt-actie tikt dit jaar aan tot 48.460 euro. Het ingezamelde bedrag gaat integraal naar vzw Kinumai. Kinumai ijvert voor een beter toegankelijke stad voor mensen met een mobiele beperking. Herbeleef hier de slotshow.

'Dit hadden we absoluut niet verwacht'

Herbekijk het moment waarop in Het Anker het ingezamelde bedrag wordt bekendgemaakt.

Gesprek met minister Elke Van den Brandt

"Er is in Brussel nog heel veel werk aan de winkel. We doen het echt niet goed vergeleken met andere steden. Bij het bouwen van infrastructuur moeten we meteen denken aan iedereen en niet pas achteraf. Kinumai is dus een heel goed gekozen goed doel! Een super initiatief van BRUZZ."

Brandweer Brussel

De brandweer van Brussel ontvangt 170 mensen in hun kazerne voor een lekkere spaghetti. Daarbovenop verkochten ze ook heel wat take-away porties. De brandweerlieden van wacht eten er zelf ook, maar ze moeten wel attent blijven, want op elk moment kan er een interventie zijn.

Gesprek met Dirk De Clippeleir, algemeen directeur van BRUZZ

De mensen beginnen stilaan hun spaghetti te eten in Het Anker en het is er supergezellig. Drik De Clippeleir, algemeen directeur van BRUZZ, is er ook: "Ik ben echt heel blij dat we iets goeds kunnen doen voor de stad. Ik hoop dat we dit nog lang gaan kunnen doen." Verder vertelt hij ook op welke verschillende Brussel Helpt-locaties hij is geweest en waarom BRUZZ dit jaar heeft gekozen voor Kinumai.

Hoeveel leverde de actie van Saïd op?

BRUZZ-reporter Saïd heeft met Angelo Russo, de kok van Chouke, zijn persoonlijke bolognaisesaus gekookt bij Travie in Anderlecht. Samen hebben ze 120 potten met 2 porties verkocht. Dat is dus een opbrengst van 1200 euro, helemaal voor Kinumai! Een succesvol initiatief dus.

Vè maa nen bolo

Het marketingbureau Indiandribble gebruikt zijn vergaderzaal vandaag niet om te vergaderen, maar om 80 spaghetti-eters te verwelkomen. De zaal is roelstoeltoegankelijk want aan de ingang is er een oprijplaat voorzien. Ze hebben hun eigen placemats waarop is geschreven in het Brussels dialect. Je vindt er ook een QR-code op om makkelijk te kunnen doneren aan Kinumai (doneren kan tot zondagavond via deze link).

Met hun 80 spaghetti's, verspreid over 4 shifts van 20, zamelen ze 800 euro in. Daarbovenop gaat ook de opbrengst van de drankjes die ze verkopen integraal naar Kinumai.

Mr. Chill & Mr. Fluffy

Mr. Chill & Mr. Fluffy nodigen mensen uit bij hun thuis om spaghetti te eten. Dat zijn collega's, vrienden, maar vooral ook onbekenden. Er is niets beter dan zich amuseren, verhalen vertellen en natuurlijk samen spaghetti eten om nieuwe mensen te leren kennen.

Mr. Chill brengt ook zijn eigen 'touch' aan de spaghettisaus: "Ik ben Mexicaans, dus moet er zeker ook chili bij. Het is echt superleuk om zoveel nieuwe mensen over de vloer te krijgen. Nuestra casa es su casa!"

Ten Weyngaert kookt

Saloua en haar legertje kokkinnen zijn helemaal klaar voor vanavond. Sinds 13 uur vanmiddag bereiden ze 60 spaghetti's, zowel halal als veggie. Er is ook een supergezellige zaal en er wordt entertainment voorzien om mensen samen te brengen.

"Ik doe mee omdat ik solidair ben en van Brussel een betere stad wil maken voor iedereen", zegt Saloua. Dat is zeker niet gelogen, want met hun zestig spaghetti's zamelen de dames 600 euro in voor Kinumai.

ProVeg @ Parckfarm

In deze editie van Brussel Helpt zijn er opvallend veel veggie spaghetti's. In Parckfarm maakt ProVeg, een organisatie die de vegetarische en veganistische levenswijze promoot, er vandaag 90! Dat is een inzameling van 900 euro die vanavond naar Kinumai gaat.

Jaak van ProVeg vertelt ons welke groenten er allemaal in hun bolognaise zitten. In de saus vind je tomaten, aubergines, paprika's van alle kleuren, wortelen uit de tuin en eiwitvervangers zoals kikkererwten en tofu.

POOL IS COOL

Bij POOL IS COOL serveren ze een vegetarische spaghetti, gemaakt door de Italiaanse kok Andrea. In de saus zitten ajuin, tomaatjes en olijven, volgens de eters smaakt de spaghetti 'zuiders en zonnig'. In totaal heeft POOL IS COOL 40 spaghetti's verkocht en zamelen ze zo 400 euro in voor Kinumai.

Speciaal voor de Brussel Helpt Spaghettislag opent POOL IS COOL voor het eerst hun infrastructuur in de wintermaanden: "Wij zijn één van de enige locaties in open lucht en we hebben veel geluk met het weer. Alles raakt hier sowieso op", aldus initiatiefnemer Paul Steinbrück.

Brussel Helpt: 2022

Brussel Helpt steunt dit jaar Kinumai. Deze organisatie werd opgericht eind 2020 en ijvert voor een beter toegankelijke stad voor mensen met een mobiele beperking, vaak rolstoelgebruikers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni