Het goede doel voor Brussel Helpt 2023 is vzw Straatverplegers

© BRUZZ
13/06/2023
Updated: 13/06/2023 16.49u

BRUZZ organiseert op zaterdag 25 november 2023 opnieuw 'De Grootste Spaghettislag ter Wereld'. Dit jaar is dat ten voordele van de Brusselse vzw Straatverplegers.

logo brussel helpt 2023 bh23 bh2023

BRUZZ zet met Brussel Helpt jaarlijks een grootscheepse fundraising-actie op ten voordele van een goed doel dat actief is rond grootstedelijke thematiek. Dit jaar is dat de Brusselse vzw Straatverplegers.

De vzw werd in 2005 opgericht door twee jonge verpleegsters die schrokken van de grote problematiek van daklozen mensen in Brussel. Met een methodiek rond hygiëne en gezondheid bouwt de organisatie een band op met de meest kwetsbaren onder hen. Sinds 2011 legt Straatverplegers een belangrijke focus op huisvesting.

“Met meer dan vijfduizend dak- en thuisloze mensen lijkt het alsof Brussel aanvaardt dat dakloze mensen sowieso deel uitmaken van het stadsbeeld", zegt Koen Van den Broeck van de vzw. "Toch is voor Straatverplegers dakloosheid geen fataliteit. Met onze methodologie bewijzen we dat er altijd oplossingen te vinden zijn, zelfs voor de meest kwetsbare en langdurige dakloze mensen. We kunnen hen terug huisvesten en in de maatschappij re-integreren. De tweehonderd mensen die we over de afgelopen vijftien jaar konden herhuisvesten, zijn daar het tastbare bewijs van."

Van den Broeck voegt nog toe: "Straatverplegers probeert tegelijk de maatschappij te beïnvloeden om tot meer structurele maatregelen te komen. We moeten overschakelen van ”probleembeheersing” naar “probleemoplossing. Dat betekent dat we moeten voorzien in voldoende preventie, voldoende psycho-sociale begeleiding en in voldoende betaalbare woongelegenheid."

57a1e30c-idrmodulespressehd-photosarnaudghys-8118cinfirmiersderuestraatverplegers.jpg

| De woonmodules van Straatverplegers.

Woonmodules

Straatverplegers telt vandaag vijftig medewerkers in Brussel en tien in Luik. De organisatie is actief met ploegen op straat en met ploegen die aan huis gaan bij voormalig dakloze mensen. Er is ook een team dat woonsten zoekt of helpt creëren.

"Brussel Helpt wil Straatverplegers steunen in hun strijd tegen dakloosheid in Brussel. Met de spaghettislag willen we fondsen ophalen voor de installatie van woonmodules", zegt Ineke Le Compte, commercieel directeur bij BRUZZ.

De woonmodules, die mensen op een snelle en betaalbare manier van de straat kunnen halen, zijn volgens Straatverplegers de sleutel om een einde te kunnen maken aan dakloosheid. Tegelijk tracht het project de lege plaatsen in Brussel zo goed mogelijk te benutten.

Het is de vijfde editie van de jaarlijkse solidariteitsactie Brussel Helpt. BRUZZ doet hierbij beroep op de inzet van talrijke partners en particulieren om spaghetti te maken en de spaghetti-eters te ontvangen. De vorige editie van Brussel Helpt bracht 48.460 euro op voor de vzw Kinumai, een organisatie die zich inzet voor een toegankelijkere stad voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Brussel Helpt 2023

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Dit jaar organiseren we de ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’ om geld in te zamelen voor vzw Straatverplegers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni