— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Clerfayt: ‘Ecolo heeft centrumrechtse stem gecapteerd’

© Photonews
| Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt

“Ecolo werd voor een lange tijd als een linkse partij gezien, maar vandaag capteert ze ook de centrumrechtse kiezer.” Dat zegt burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) in een interview met La Libre Belgique.

In een interview met La Libre blikt huidig en toekomstig burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) terug op 14 oktober. Behalve in Sint-Lambrechts-Woluwe waar Défi-voorzitter Olivier Maingain een goede score haalde, lagen de resultaten voor de partij elders in Brussel onder de verwachtingen.

“Het zou fout zijn om te zeggen dat Défi de grote winnaar is van de verkiezingen, maar zeggen dat onze partij gecrasht is, is ook fout”, nuanceert Bernard Clerfayt. “Maar Défi is niet de enige partij die het minder goed heeft gedaan dan de peilingen voorspelden.”

De burgemeester van Schaarbeek wijst op de “trage achteruitgang en het ingewikkeld imago van de CDH”. De PS kampt volgens Clerfayt met de verschillende schandalen en een radicaler electoraat dat naar de PTB is overgestapt. “En voor de MR denk ik dat de samenwerking met N-VA op federaal niveau hen stemmen heeft gekost”, aldus Clerfayt.

Dat Défi minder stemmen haalde dan verwacht, is volgens hem deels te wijten aan de opmars van Ecolo. “Nog meer dan voordien heeft Ecolo de hogere middenklasse kunnen verleiden”, legt Clerfayt uit. “Ecolo werd lange tijd als linkse partij gezien, maar capteert vandaag ook de centrumrechtse kiezer, waar voor ons nog een groeimarge was.”

Na het verlies van MR, pleitten de twee overblijvende liberale burgemeesters in Brussel De Wolf (MR, Etterbeek) en Dilliès (MR, Ukkel) voor een koersverandering. Geen goede strategie, denkt Clerfayt. “Je moet niet denken dat de kiezers idioten zijn. Partijen die denken dat ze op twee maanden tijd nieuwe thema’s kunnen claimen, waarover ze het voordien nog nooit gehad hebben, dat werkt niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?