— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

‘Niemand kan mijn werk nog terugdraaien’: drie politici nemen afscheid van mandaat

Françoise Schepmans (MR), Maite Morren (SP.A) en Els_Ampe (Open VLD.)© PhotoNews/BRUZZ

Na elke verkiezing zijn er winnaars en verliezers. Voor die laatsten betekent dat soms ook afscheid nemen van een uitvoerend mandaat dat ze zes jaar lang hebben uitgevoerd. ‘Ik ben fier op mijn werk. Niemand kan het nog terugdraaien.’

Els Ampe (Open VLD): ‘Je weet op voorhand dat het tijdelijk is’

Els Ampe was zes jaar lang onder andere bevoegd voor mobiliteit en openbare werken in Brussel. Na een tegenvallend resultaat van de liberalen in Brussel belandt ze in de oppositie. Lijsttrekker Alain Courtois (MR) heeft al aangekondigd dat hij uit de politiek stapt. Maar Ampe bekijkt het naar eigen zeggen meer filosofisch. “In de politiek weet je nooit wat er gaat gebeuren. Je weet dat het tijdelijk kan zijn.”

Els Ampe (Open VLD), Schepen van mobiliteit in Brussel-Stad

Ze kijkt met positieve gevoelens terug op de afgelopen zes jaar. “Als schepen van Openbare Werken kan je veel concrete dingen verwezenlijken. Niemand kan nu nog de voetgangerszone of de plannen voor de herinrichting van de Antwerpsepoort terugdraaien. Daar ben ik fier op.”

Behalve schepen is Ampe ook Brussels parlementslid. Volgend jaar staan de gewestverkiezingen ook op de agenda. "Maar daar denk ik nog niet aan. Ik wil eerst even nadenken. Ik ben vastberaden om me in te zetten voor Brussel. Maar dat kan ook buiten de politiek gebeuren."

Bovendien heeft ze in 2017 ook haar eerste roman geschreven. “Dat is eigenlijk deel van een trilogie. Ik wil graag in de komende jaren de twee volgende delen uitbrengen.”

Françoise Schepmans (MR) : ‘Ik koester geen wrok’

Op de straten in Molenbeek brak er zondag een groot feest los na de overwinning van Catherine Moureaux. Ze werd er letterlijk op handen gedragen door enthousiaste Molenbekenaren. Ten huize Schepmans was de sfeer minder. De burgemeester moet er na zes jaar de sjerp afgeven.

“Ik ben voor het eerst opgekomen in 1988. Ik heb dus al genoeg ervaring om te weten dat het altijd alle kanten op kan,” zegt Schepmans aan BRUZZ. Een nieuwe coalitie is er nog niet, maar de MR van Schepmans wordt zo goed als zeker naar de oppositiebanken verwezen. “Ik koester geen haat of wrokgevoelens. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn taak goed uitgevoerd heb. Maar het is natuurlijk wel jammer omdat je zoveel geïnvesteerd hebt van jezelf. Een job in de politiek weegt zwaar op je familie en je sociale leven.”

Françoise Schepmans MR burgemeester Sint-Jans-Molenbeek herdenking aanslagen Brussel 22 maart 2016

Schepmans zit ook nog in het federale parlement, dus hoeft niet op zoek te gaan naar een andere job. Of ze ooit nog eens een gooi naar het burgemeesterschap doet? “Bij de volgende lokale verkiezingen zal ik 64 jaar oud zijn. Dat is een beetje te oud. Ik zal dan eerder een ondersteunende rol opnemen.”

Maite Morren (SP.A): ‘Vanaf december solliciteren’

Ook Elsense schepen Maité Morren moet afscheid nemen van haar ambt. Ze wordt opzijgeschoven door Els Gossé, een nieuwkomer op lijst van Ecolo-Groen. “Ik heb op zondag wel meer voorkeurstemmen gekregen dan in 2012. Maar toen ik de resultaten van Els zag, wist ik dat het moeilijk zou worden,” zegt ze.

Morren was bevoegd voor Nederlandstalige Cultuur, Wijkleven, Informatica, Economaat en Drukkerij. Niet bepaald een zware portefeuille, dus. Dat is ook een van de punten waar ze spijt van heeft. “Ik had graag ook sociale bevoegdheden erbij gehad. Maar ik heb geprobeerd om als schepen van Nederlandstalige Cultuur op dat vlak dingen te verwezenlijken.”

Ook het feit dat SP.A uit de boot van het nieuwe schepencollege is gevallen, doet pijn. “Wij zijn erop vooruitgegaan, maar toch zitten we er niet in. Dat voelt wel dubbel aan. Maar we hebben de overeenkomst wel aanvaard om de progressieve coalitie tussen onze partij, de PS en Ecolo-Groen niet in het gedrang te brengen.”

Maite Morren, plaats 4 op de lijst PS-SP.A in Elsene

Nog tot begin december blijft ze schepen, daarna blijft ze wel nog gemeenteraadslid in Elsene. “Ik ben nu dossiers aan het afwerken en van iedereen afscheid aan het nemen. Ik zal ook nog mijn bureau moeten leegmaken. Hopelijk zal Els goed voor mijn planten zorgen," lacht ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?