— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Vervalt stemrecht van honderden niet-Belgen door ontbrekende postzegel?

© PhotoNews
| Brievenbus Bpost (archiefbeeld).
Updated: 12-09-2018 - 18:06

Afgelopen zomer schreef een recordaantal niet-Belgische inwoners van Brussel zich in om te mogen stemmen op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Toch zouden honderden onder hen geen oproepingsbrief kunnen ontvangen, omdat hun inschrijvingsformulier in een niet-gefrankeerde enveloppe werd opgestuurd.

Niet-Belgische inwoners van Brussel hadden tot en met 31 juli de tijd om zich in te schrijven om te mogen stemmen op 14 oktober. Dat was deze stembusgang ook heel eenvoudig. Men hoefde zich zelfs niet naar het gemeentehuis te verplaatsen.

Ontbrekende postzegel

Het Brussels Gewest stuurde elke niet-Belgische inwoner op 26 juni een brief met daarbij een registratieformulier. Dat kon samen met een kopie van de identiteitskaart in een bijgevoegde enveloppe per post naar de gemeente gestuurd worden.

Heel wat expats vergaten echter een postzegel te plakken op de enveloppe van het Gewest, waardoor het inschrijvingsformulier niet of te laat arriveerde bij de gemeente. Op de enveloppe en in de omzendbrief stond nochtans dat de envelop gefrankeerd moest worden, maar wel enkel in het Nederlands en het Frans.

"Waarschijnlijk begrepen sommigen de taal niet", verklaart Hélène Herman, woordvoerster van Brussel Lokale Besturen, dat toezicht houdt op de verkiezingen. "Anderen zijn het waarschijnlijk gewoon vergeten."

Honderden verloren stemmen?

La Dernière Heure vernam dat 140 van dergelijke niet-gefrankeerde brieven vorige week toegekomen zijn bij de administratie van Brussel-Stad. Ook andere gemeenten kregen ongefrankeerde enveloppen terug, zo vernam BRUZZ.

Omdat de registratiedeadline al vijf weken verstreken is, verliezen die 140 niet-Belgen in principe hun stemrecht. Mogelijk zijn sommige enveloppen nog in circulatie, waardoor het aantal nog fors kan oplopen. Brussel Lokale Besturen (BLB) probeert na te gaan hoeveel inschrijvingen precies verloren zijn gegaan.

Wachten op federaal advies

Enkele gemeenten willen de stemmers alsnog opnemen in de kiezerslijsten. "Maar dat is een bevoegdheid van de federale overheid. We willen oplossingen vinden voor die stemmers, maar wachten eerst het advies van het federale niveau af voor we samenzitten met de gemeenten", zegt woordvoerster Hélène Herman van BLB aan BRUZZ.

Herman kondigt ook aan met Bpost te zullen uitklaren waarom de niet-gefrankeerde brieven zo lang zijn blijven liggen voor ze teruggestuurd werden. Bpost laat alvast aan onze redactie weten dat veel brieven ook geen afzender vermeldden, waardoor terugsturen onmogelijk bleek.

Bekijk hieronder ook de reportage uit BRUZZ 24:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?