— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Vlaamse schepen is groene vrouw

© Groen
| Els Gossé: jong, vrouw en Groen

27 Vlaamse schepenen en OCMW-voorzitters leggen deze dagen de eed af. Bijna de helft van die ambten zijn voor Groen. Er zijn ook beduidend meer vrouwen dan mannen in de gemeentebesturen. We maakten een volledig overzicht van alle Vlaamse schepenen, of die nu bevoegd zijn voor Nederlandstalige Aangelegenheden of niet.

De 19 bestuurspuzzels in het Brussels gewest zijn nagenoeg volledig. Tijd voor een overzichtje van de Nederlandstalige schepenen en OCMW-voorzitters dus. Een blik op de lijst van 27 toont bovendien een paar opvallende trends.

Groen boven

De belangrijkste is een politieke. Van de 27 bestuursmandaten gaan er liefst 12 naar Groen. Dat zijn zo maar even 44 procent van alle ambten. Het overwicht is een afspiegeling van de groene golf bij de gemeenteraadsverkiezingen, die Ecolo-Groen in staat stelde om in 14 van de 19 meerderheden te stappen.

SP.A volgt op geruime afstand met 6 mandaten, voor CD&V (5) en Open VLD (3). De onafhankelijke Xavier Liénart (op lijst van Olivier Maingain) vervolledigt het lijstje.

De Groen-schepenen krijgen ook opvallend vaak de bevoegdheid Mobiliteit. Dat is zo bij 6 van de 12 groene mandaten. De andere Vlaamse partijen krijgen die bevoegdheid in geen enkele gemeente.

Vrouwen zijn de baas

Tweede vaststelling: vrouwen zijn de baas. Van de 27 mandaten gaan er 16 naar een vrouw, goed voor bijna 60 procent van alle bestuursmandaten. Bij Groen is de trend het opvallendst, met acht vrouwen en vier mannen aan de macht. Vrouwen doen het bij Groen dan ook traditioneel beter dan mannen.

49 jaar

De Nederlandstalige schepenen en OCMW-voorzitters zijn gemiddeld 49 jaar. Het verschil tussen mannen (50) en vrouwen (48) is daarbij niet zo groot. Binnen de partij met de meeste schepenen ligt het gemiddelde wel beduidend lager: de groene mandataris is gemiddeld 44 jaar.

Hoger opgeleid

Alle mandatarissen hebben een diploma hoger onderwijs op zak, meestal van de universiteit.

Van overal... in Vlaanderen

Zoals veel Nederlandstaligen in Brussel zijn de meeste schepenen elders in het land geboren. Nederlandstalige schepenen met buitenlandse roots zijn dan weer een zeldzaamheid. De Duitse Susanne Mueller-Huebsch en de Nederlander Rik Jellema zijn daarop een uitzondering. Khadija Zamouri heeft als enige van de 27 roots buiten de Europese Unie.

De nieuwe gemeentebesturen in elke gemeente

De 19 bestuurspuzzels in het Brussels gewest zijn nagenoeg volledig. BRUZZ maakte per gemeente een overzicht van het gemeentebestuur en de belangrijkste bevoegdheden van de nieuwe schepenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?