Verkiezingen 2024 Vlaams parlement opvolger2 Helmut de Vos lg

CD&V

Helmut De Vos stopt na 12 jaar schepen: 'Het is genoeg geweest'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
27/05/2024

Vlaamse schepen in Sint-Pieters-Woluwe Helmut De Vos houdt de politiek voor bekeken. Hij steunt nog de Vlaamse CD&V-lijst in Brussel bij de verkiezingen van 9 juni maar zelf wil hij na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober geen mandaat meer. “Ik zit niet aan mijn stoel geplakt. Het is tijd voor iets anders,” zegt de CD&V'er.

De Vos, die als jurist bij CD&V nog mee de Zesde Staatshervorming heeft voorbereid, werd in 2012 Vlaamse schepen in Sint-Pieters-Woluwe in een politiek gespannen sfeer.

Door een lepe zet kon toenmalig minister Benoît Cerexhe (Les Engagés) de uittredende burgemeester Willem Draps (MR) buitenspel zetten. Cerexhe maakte een coalitie met Défi en Ecolo en werd onverwacht burgemeester.

Dat had ook gevolgen voor de Vlaamse schepen. Carla De Jonghe (Open VLD), moest met lede ogen aanzien hoe haar mandaat plots in handen kwam van CD&V’er Helmut De Vos. Die was niet eens rechtstreeks verkozen, terwijl zij met meer dan duizend stemmen, een prachtscore had neergezet.

Gemengde gevoelens

Twaalf jaar later kijkt Helmut De Vos met gemengde gevoelens naar zijn mandaat als schepen. “Natuurlijk ben ik tevreden om wat ik kan achterlaten. Er is een nieuwe bibliotheek, de gemeentelijke basisschool Mooi Bos is gerenoveerd, en we gaan nu ook de kleuterschool aanpakken. Recent hebben we ook een nieuw bouwproject voor de Muziekacademie goedgekeurd. Maar een schepenmandaat dat kruipt ook in de kleren. Na twaalf jaar is het genoeg geweest.”

Vooral het feit dat de schepen publiek aangesproken wordt op lokale problemen waar hij zelf niet veel aan kan doen, omdat het politiek niet lukt, of omdat de adminstratie niet altijd kort op de bal speelt, begon echt te wegen. “Ik weet: je moet dat van je laten afglijden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Velen denken misschien: een schepenmandaat is simpel. Wel dat is het niet. Vergeet ook niet dat je als enige Vlaming in dat Franstalig college zit.”

De Vos verwijst ook naar hoe de maatschappelijke kijk op politiek is veranderd. "Het is allemaal veel harder geworden. En dan ben ik niet eens actief op sociale media."

Daar is de MR weer

De politieke toekomst in Sint-Pieters-Woluwe krijgt na de verkiezingen van oktober 2024 een nieuwe wending. In januari kondigde Benoit Cerexhe aan dat de plooien zijn gladgestreken met de MR, die hij in 2012 uit het schepencollege had gekieperd. Er komt een gezamelijke burgemeesterslijst-MR, met Cerexhe en Alexia Bertrand (Open VLD) als aanvoerders. Exit Ecolo en Défi. Het heeft De Vos verrast. “Ik wist wel dat er toenadering was tussen Cerexhe en Alexia Bertrand, maar een gemeenschappelijke lijst? Neen, dat had ik niet zien aankomen.”

Cerexhe liet ook weten dat hij genoeg had van coalitiepartner Ecolo, die hij verwijt doctrinair te zijn. De Vos: “Natuurlijk waren er meningsverschillen, maar binnen het schepencollege is de afkeer van Ecolo me toch niet opgevallen. Wat Cerexhe vooral een doorn in het oog was, was het mobiliteitsbeleid van Elke Van den Brandt (Groen).”

Toch lijkt het er vooral op dat Cerexhe met de nieuwe alliantie met de MR zijn eigen plaats als burgemeester wil veilig stellen. Door met MR in zee te gaan, kan hij een absolute meerderheid behalen, én burgemeester blijven.

Carla De Jonghe

| Carla De Jonghe

Slecht nieuws voor CD&V

Dat is slecht nieuws voor CD&V. Want zo kan Carla De Jonghe, die als Open VLD’er ongetwijfeld een goeie plaats zal weten te verzilveren op de burgemeesterslijst van Cerexhe, weer aan boord komen als Vlaamse schepen in 2025.

Helmut De Vos: “Maar dat is zeker niet de reden waarom ik afhaak. Ik had deze beslissing al eerder genomen. En we hebben ook voor een wissel gezorgd, want we schuiven Renaud Vercaemst naar voor als onze eerste CD&V-kandidaat.”

Voor De Vos betekent het sowieso een afscheid van de politiek. “Het is niet de bedoeling dat ik ooit nog een politiek mandaat opneem. Ik kan terug naar mijn oude job bij de FOD Volksgezondheid, of ik kan ook iets anders doen. Zo wil ik heel graag voor de klas staan. Ik ben zelfs naar de VGC-beurs geweest voor zij-instromers. Vroeg of laat stap ik in het onderwijs.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni