| Huidig burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) en federaal staatssecretaris Alexia Bertrand (MR en Open VLD)

Cerexhe (Les Engagés) en Bertrand (Open MR) komen samen op in Sint-Pieters-Woluwe

SD
© BRUZZ
27/01/2024

Benoît Cerexhe (Les Engagés) en Alexia Bertrand (MR/Open VLD) bundelen de krachten op een gezamenlijke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Sint-Pieters-Woluwe. De burgemeester zet daarmee zijn huidige coalitie met Ecolo en Défi aan de kant.

"We stellen ons kandidaat op een gezamenlijke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, met een Lijst van de burgemeester die bestaat uit Open MR, Les Engagés en onafhankelijken," vertelt Benoît Cerexhe, burgemeester van de gemeente sinds 2013, aan La Libre.

Cerexhe heeft ambitie om zijn mandaat als burgemeester te verlengen en is lijsttrekker. Op de tweede plaats staat Alexia Bertrand. Zij is huidig federaal staatssecretaris voor Begroting voor Open VLD en medevoorzitter van de MR-fractie in de gemeenteraad. Open VLD en MR komen al jaren gezamenlijk op in de gemeente.

Hiermee lijken ze vastberaden om de huidige coalitie met Ecolo en DéFI te onttronen. "We wilden een transparant spel spelen door duidelijk onze intentie aan te kondigen om samen de volgende meerderheid te vormen in Sint-Pieters-Woluwe, aangezien we de twee belangrijkste politieke groeperingen zijn."

De Lijst van de burgemeester en de liberalen zijn sinds de verkiezingen van 2018 aan elkaar gewaagd, met elk 12 zetels van de 35. Cerexhe koos toen voor een coalitie met Écolo en Défi, waardoor de Open MR-lijst voor een tweede legislatuur op rij naar de oppositie werd verbannen.

'Gedeelde visie'

"Ik geloof erg in het idee van gezamenlijke lijsten," zegt Alexia Bertrand. "We hadden elk op een andere lijst kunnen staan. Maar we willen dat doorbreken en op een duidelijkere manier politiek bedrijven."

"We hebben een gedeelde visie die we de komende zes jaar hopen te ontwikkelen," voegt Benoît Cerexhe toe. Op de derde plaats zal Damien De Keyser (Les Engagés) staan en op de vierde plaats komt Anne Charlotte d’Ursel (MR).

Cerexhe kan nu rechtvaardigen dat hij een meerderheid vormt met een partij die ideologisch dichter bij hem staat. Met de gezamenlijke lijst met MR lijkt de burgemeester vrij zeker dat hij de sjerp kan behouden.

Moeilijke coalitiepartners

De huidige coalitiepartners dreigen aan de kant te komen staan. Maar volgens Damien De Keyser (Les Engagés) was het Défi-partijvoorzitter François De Smet zelf die geen alliantie wilde aangaan met Les Engagés.

Ecolo dreigt al helemaal uit de boot te vallen na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. "Tijdens deze legislatuur hebben we veel meer moeilijkheden gehad met Ecolo", legt Cerexhe uit. "We stuitten op ecologisch dogmatisme. Ze hebben hun mening wilden opdringen aan onze gemeente over een hele reeks kwesties, zoals (het fietspad op) de Tervurenlaan en het afvalbeheer."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni