Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken N-VA Alain Destexhe MR

| Ex-Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (links, N-VA) en Alain Destexhe (MR) Destexhe wil naar eigen zeggen een Franstalige N-VA stichten.

Alain Destexhe: 'Ik verlaat de MR en start mijn eigen partij'

TD
© Belga
27/02/2019

De Franstalige liberale politicus Alain Destexhe verlaat zijn partij MR. Dat heeft hij gezegd in een kranteninterview. Hij trekt naar de verkiezingen van 26 mei met een eigen partij, die hij voorlopig 'Liste Destexhe' noemt. Hij noemt het zelf een soort Franstalige N-VA.

Dinsdag draaide de geruchtenmolen al op volle toeren over een mogelijke afscheurlijst van Destexhe. Vandaag is het gerucht bevestigd, zwart op wit, in een kranteninterview van de liberale politicus in de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure. Destexhe verlaat de MR en sticht een eigen partij.

"De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet langer in het huidige politieke aanbod op vlak van immigratie, goed bestuur, kernenergie en publieke financiën. Volgens mij zijn de huidige standpunten van de MR niet langer representatief voor centrum-rechts en klassiek rechts in Franstalig België. Daarom doe ik dit," zegt hij.

Alain Destexhe kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 nog op voor de MR

| Alain Destexhe kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 nog op voor de MR.

'Zonder confederalisme'

Alain Destexhe lanceert een oproep aan "alle Brusselaars en Walen" om hem en "een paar anderen" te volgen in zijn nieuwe project. De definitieve breuk met de MR kwam er na het migratiepact van de VN, dat ook al voor een breuk zorgde met de N-VA en de MR. Destexhe betreurt het dat hij het enige Franstalige parlementslid was dat tegen het pact had gestemd.

Immigratie, die Destexhe "een halt wil toeroepen", wordt een van de belangrijkste punten op zijn programma. "We zullen een Franstalige N-VA zijn. Zonder het confederalisme, natuurlijk," voegt hij eraan toe.

De nieuwe partij, die voorlopig 'Liste Destexhe' zal heten, zal kieslijsten indienen voor de Brusselse, Waalse en Europese verkiezingen.

'Via de pers'

Door zelf met een lijst op te komen, plaatst senator en Brussels parlementslid Alain Destexhe zichzelf buiten de MR. Dat zegt partijwoordvoerder Christophe Cordier. De Franstalige liberalen hebben de plannen van Destexhe woensdag via de pers vernomen.

Alain Destexhe verlaat de MR en start Liste Destexhe, zijn eigen politieke partij

| Alain Destexhe verlaat de MR en start met "Liste Destexhe" zijn eigen politieke partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Brussel Kiest 2019: Europees Parlement , Alain Destexhe , MR , N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni