Alain Destexhe (MR) tijdens een plenaire vergadering in de Senaat

MR-hardliner Destexhe haalt "beleid van laatste 20 jaar" door de mangel in nieuw boek

© Belga
10/01/2019

Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe heeft een boek geschreven over de migratieproblematiek in België. Hij noemt het beleid van de laatste twintig jaar "desastreus", ook al zit zijn eigen MR al sinds 1999 in de federale regering. Voormalig N-VA-regeringsleden Theo Francken en Jan Jambon hebben dan weer wél goed werk geleverd, al moeten vooral gezinshereniging en de nationaliteitswetgeving nog een stuk strenger, vindt Destexhe.

Alain Destexhe is arts van opleiding en werkte ooit als secretaris-generaal van Artsen Zonder Grenzen. Intussen zit hij al meer dan 25 jaar in de politiek. Hij is actief in de Senaat en in het Brussels parlement, en staat bekend als een ietwat geïsoleerd figuur op de rechterflank van de Franstalige liberalen van MR.

Hij noemt zijn boek, Immigratie en integratie: Voordat het te laat is, het "eerste migratiekritische boek in Franstalig België." Het 251 pagina's tellend werkstuk werd donderdagvoormiddag voorgesteld in de Senaat, in aanwezigheid van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en andere N-VA-politici als senator Karl Vanlouwe en Darya Safai.

Vijftien voorstellen

Destexhe stak dan ook niet onder stoelen of banken dat zijn voorkeur uitgaat naar de verderzetting van de federale coalitie met N-VA na de verkiezingen in mei, in tegenstelling tot veel van zijn MR-collega's, die eerder naar links lijken te neigen. Theo Francken noemde het nieuwste boek van Destexhe "belangrijk, becijferd en inhoudelijk sterk". "Het is belangrijk om dit debat te voeren, ook in Franstalige België. Ik ben zeer blij met dit boek."

Destexhe sluit zijn boek af met een lijst van vijftien voorstellen voor een volgende regeringsverklaring. Het gaat onder meer om een drastische beperking van het recht op gezinshereniging, een verbod op de financiering van scholen die het islamitisch geloof aanhangen, en de afschaffing van subsidies voor "pro-migratielobby's" zoals mensenrechten-ngo's Ciré en Liga voor de Mensenrechten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Alain Destexhe

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni