Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken N-VA Alain Destexhe MR

| Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) en Alain Destexhe (MR.)

Destexhe: 'MR moet net meer een N-VA-koers varen'

TDN
© Belga
18/10/2018

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf opperde na de duidelijke verkiezingsnederlaag van MR in Brussel om een linkser, sociaal liberalisme te voeren. Alain Destexhe is het daar niet mee eens. Het Brusselse parlementslid stelt zich kandidaat om de MR-lijst te trekken bij de gewestverkiezingen van 2019.“MR moet net rechtser worden, naar het voorbeeld van de N-VA. Anders worden we irrelevant in het politieke debat.”

Overal in Brussel kreeg de MR klappen. Ukkels burgemeester Boris Dilliès vond dat zijn partij lessen moest trekken uit de gemeenteraadsverkiezingen. MR-kopstuk Didier Reynders mag wat hem betreft meer op het voorplan treden.

Vincent De Wolf is het daarmee eens en zal vragen om een reflectiegroep op te richten. “Het partijprogramma moet aangepast worden aan de Brusselse realiteit”, zei hij. Voor De Wolf moet de MR meer in de richting van het sociaal liberalisme gaan.

Dat betekent dat er moet afgestapt worden van de rechtse koers die Destexhe en Courtois prediken. Als lijsttrekker van MR bij de parlementsverkiezingen volgend jaar wil De Wolf de weg naar een linkser beleid tonen.

'MR moet rechtser worden'

Maar dat schiet in het verkeerde keelgat bij Destexhe. “De MR moet juist rechtser worden. Anders worden we irrelevant in het politieke debat en dragen we bij aan het einde van België”, reageerde het parlementslid scherp. “Zijn we de aanslagen van 22 maart, de Brusselaars in Syrië, het fundamentalisme en de mislukte integratie soms vergeten?”

Volgens Destexhe is er in heel Europa veel verdeeldheid over “enkele interessante kwesties”, zoals globalisering, immigratie en integratie, identiteit, de welvaartsstaat en de toekomst van het sociaal model. “De burgers wachten op antwoorden. Het debat daarover is onvermijdelijk in 2019.”

Het volstaat niet om zich in een positie te werken zodat er akkoorden gesloten kunnen worden met de PS.

Alain Destexhe

Het Brussels Gewest bevindt zich in een neerwaartse spiraal, aldus Destexhe. “Economische achteruitgang, dalende inkomens, armoede, vervuiling, immobiliteit, administratieve logheid en ongereguleerde immigratie”, somt hij op. “De antwoorden op die problemen komen zeker niet uit linkse hoek.”

“Het volstaat niet om zich in een positie te werken zodat er akkoorden gesloten kunnen worden met de PS”, pareert Destexhe het voorstel van De Wolf om een linksere koers te varen.

“Dat jaagt onze kiezers, die wachten op een duidelijk standpunt, gewoon weg. We zouden beter het voorbeeld van de N-VA volgen, die al jaren de grootste partij van België is door onbeschaamd zijn mening te verkondigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Politiek , Boris Dilliès , MR , Alain Destexhe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni