| Laurette Onkelinx aan Brussels parlement.

Akkoord over mobiliteit bij Brusselse formatie

Filip De Rycke
© BRUZZ
02/07/2019

De marathonzitting over de Brusselse mobiliteit heeft geloond. De onderhandelaars over het Brussels regeerakkoord hadden een tevreden glimlach opstaan bij het verlaten van het Brussels parlement. Laurette Onkelinx, die voor de PS de onderhandelingen voert, verklaarde na afloop: “Brussel is het eerste gewest dat een akkoord heeft over de mobiliteit”.

Op tafel lagen vandaag heel wat belangrijke dossiers: de bouw van een nieuwe metrolijn en minstens drie nieuwe tramlijnen. Maar ook de autofiscaliteit kwam ter sprake - lees: de slimme kilometerheffing. Daar zei Onkelinx (PS) het volgende over: “De nieuwe autofiscaliteit zal er komen in akkoord met de andere gewesten."

Daarmee wordt het standpunt van de aftredende Brusselse regering gerespecteerd. Er komt een slimme kilometerheffing in Brussel, als ook de andere gewesten mee doen.

Grote impact voor Brusselaar

Ook Olivier Maingain (Défi) klonk uiterst positief bij het verlaten van het parlement. “Het akkoord dat we vandaag hebben gesloten zal een grote impact hebben op het leven van de Brusselaars. Maar het is ook belangrijk voor de economische leefbaarheid van ons gewest.”

Bij de Open VLD-delegatie vielen eveneens opgetogen reacties te horen. De gemaakte plannen voor de metro blijven immers overeind, grote delen van de plannen voor de nieuwe tramlijnen eveneens. Aftredend Mobiliteitsminister Pascal Smet (One.Brussels/SP.A) wilde niet reageren.

Mooie start in vertrouwen

Met het eerste akkoord op zak hebben de Brusselse onderhandelaars een mooie start genomen. Dat mag wijzen op een groot wederzijds vertrouwen.

Morgen, woensdag, komen de onderhandelaars in de namiddag samen. Dan worden werk en economie besproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Politiek , Brussel Kiest 2019 , formatie , Laurette Onkelinx

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni