20211006 1770 Bart De Wever 2

| Bart De Wever (N-VA) was al informateur. Nu mag hij ook de pet van formateur opzetten.

Bart De Wever (N-VA) benoemd tot formateur van de federale regering

© belga
10/07/2024

De koning heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever aangesteld als formateur. Dat maakt het paleis bekend na afloop van de audiëntie van De Wever bij de koning.

Het gesprek duurde een halfuur. De Wever deed, net zoals de vorige keren dat hij op het paleis werd onvangen, geen verklaringen aan de verzamelde pers.

Het was al het vierde gesprek van De Wever met de koning met het oog op de vorming van een federale regering. De N-VA-voorzitter werd op 12 juni het veld ingestuurd als informateur, waarna hij gesprekken begon met Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés in de hoop een federale regering te vormen.

Op 26 juni werd hij preformateur, nadat was gebleken dat het voor Les Engagés en Vooruit nog te vroeg was om echte formatiegesprekken op te starten. Daarop volgden twee weken van infosessies, bilaterale gesprekken en een plenaire vergadering met de vijf partijen, waarna uiteindelijk

Vooruit dinsdagavond als laatste partij groen licht gaf om de onderhandelingen te starten. De Wever kan nu dus aan de slag als formateur.

24 juli

De Wever moet op 24 juli opnieuw verslag uitbrengen aan de koning. Dat er een maand na de verkiezingen al een formateur is, is erg snel. Politicoloog Dave Sinardet merkte op X op dat het zelfs geleden is van 2003 dat dat nog gebeurde, toen Guy Verhofstadt tien dagen na de verkiezingen werd benoemd tot formateur.

Na de vorige verkiezingen van 26 mei 2019 werd Sophie Wilmès in maart 2020 formateur om, in het kader van de coronacrisis, een minderheidsregering op de been te zetten. In september van datzelfde jaar werden Paul Magnette en Alexander De Croo dan benoemd als coformateurs, waarna een week later de volwaardige Vivaldiregering boven het doopvont werd gehouden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni