— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

CDH wil uitkering voor wie zelf ontslag neemt

© PhotoNews
| Céline Fremault, Brussels Minister voor Leefmilieu, trekt de lijst voor CDH in Brussel.

Te veel mensen blijven een job uitoefenen waarvan ze ongelukkig worden. Daar wordt ook een werkgever niet beter van, vindt CDH. Daarom willen de Franstalige christendemocraten werknemers de kans geven hun baan op te zeggen en toch een werkloosheidsuitkering te krijgen.

CDH opperde het opvallende idee op een partijcongres, dat tegelijkertijd plaatsvond in Brussel en Namen. Partijvoorzitter Maxime Prévot bleef in de hoofdstad, maar sprak de militanten toe als een hologram.

Op korte termijn is een van de voorstellen van de Franstalige christendemocraten een "recht op ontslag". Daarbij zouden mensen die niet gelukkig zijn in hun job, spontaan kunnen vertrekken met recht op een werkloosheidsuitkering.

Macrons mosterd

"Veel mensen durven geen ontslag te nemen omwille van die financiële onzekerheid", legt de CDH-voorzitter uit. "Dat wordt uiteindelijk ook een probleem voor hun collega's en bedrijf. Daarom willen wij dat iedereen het recht heeft om te kiezen voor een ander leven, zonder sancties."

Prévot haalt de mosterd bij de Franse president Macron. Hij hoopt zo onder meer het stijgende aantal langdurig zieken te verminderen. Specialisten worden niet echt warm van het idee. "Als je zoiets toelaat, heb je een systeem van werkloosheid nodig dat activerend is. Dat is nu niet echt het geval", reageert arbeidsmarktspecialist Stijn Baert (UGent) in De Morgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?