België verzet zich tegen snellere werkloosheidsuitkering voor EU-werknemers

© European Parliament
| Het Europees Parlement op het Luxemburgplein
Updated: 19-03-2019 - 17:48

Werknemers uit de EU moeten na één maand werk in een andere lidstaat een werkloosheidsuitkering in die lidstaat kunnen aanvragen. Daarover hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt. "Maar België zal de maatregel niet steunen," zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement bereikten dinsdag een compromis over werkloosheidsuitkeringen. Dat stelt dat werknemers die minstens een maand aan de slag zijn geweest in een andere lidstaat een werkloosheidsuitkering mogen aanvragen als ze hun job verliezen, op voorwaarde dat ze voordien al een bepaald aantal dagen in hun eigen land of andere lidstaten gewerkt hebben.

Toch geen compromis

Eind vorig jaar betoogde het Europees Parlement dat het recht op een uitkering vanaf één gewerkte dag moest gelden. De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten klopten uiteindelijk af op één maand. Dat is de termijn die de lidstaten onderling als compromis naar voren hadden geschoven.

Dat compromis blijkt echter niet voor alle lidstaten te gelden. Peeters wijst erop dat hij zich vorige week op een Europese bijeenkomst nog samen met zijn Duitse en Nederlandse ambtgenoten heeft verzet tegen de invoering van een periode van één maand. België zal de verordening dan ook niet steunen wanneer ze definitief ter goedkeuring wordt voorgelegd, besluit de CD&V-vicepremier.

"Het principe dat je eerst moet bijgedragen hebben voor je sociale rechten in de werkloosheid kan opnemen, is fundamenteel voor onze sociale zekerheid. In België hanteren we een termijn van drie maanden en die heb ik altijd verdedigd", zo reageert Peeters.

Blokkeringsminderheid

N-VA roept Peeters alvast op om alsnog samen met andere lidstaten naar een blokkeringsminderheid te zoeken. "Het akkoord dat vandaag bereikt werd is nefast voor onze sociale zekerheid. Europese buitenlanders al na één maand werken in België een werkloosheidsuitkering toekennen, die ze gedurende zes maanden kunnen meenemen doorheen Europa, zal leiden tot welvaartstoerisme", stelt Kamerlid Zuhal Demir.

De werkloosheidsuitkeringen maken deel uit van een veel bredere herziening van de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels tussen de lidstaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?