Brussels Parlement

| Het Brussels Parlement (archiefbeeld)

Dit zijn de Brusselse lijsttrekkers voor de verkiezingen van mei

© BRUZZ
26/01/2019
Updated: 26/01/2019 17.12u

Groen Brussel beslist vandaag over haar lijsttrekkers, de PVDA-PTB maakt die over twee weken bekend. De MR zit daar wellicht ergens tussenin, al bevestigt de entourage van Didier Reynders dat hij lijsttrekker wordt voor de Kamer. Bij de andere Brusselse partijen is de puzzel voor de verkiezingen in mei inmiddels grotendeels gelegd. Een overzicht.

In alfabetische volgorde:

Voor CD&V trekt Bianca Debaets de lijst voor het Brussels parlement. Paul Delva en Joris Poschet vechten nog een robbertje uit over de tweede plaats. Benjamin Dalle trekt de Vlaamse lijst, Sabine de Bethune die voor de Kamer.

Moeilijke keuzes in het verschiet voor Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt, de favoriet om de gewestelijke lijst voor Défi aan te voeren. Nu Didier Gosuin en Olivier Maingain er de brui aan geven, voeren partijleden de druk op het derde grote stemmenkanon op. De Brusselse lijst aanvoeren zou volgens het partijreglement van Défi als gevolg hebben dat Clerfayt afscheid moet nemen van Schaarbeek, waar hij al 18 jaar burgemeester is.

Het Défi-kopstuk talmt daarom al weken met zijn beslissing, maar zou dit weekend de knoop doorhakken. De partij kondigt een persconferentie aan begin volgende week. Als Clerfayt zich in zijn gemeente terugtrekt, komt huidig staatssecretaris Cécile Jodogne in het vizier.

Groen, liberaal en N-VA

Ecolo trekt met Alain Maron als lijsttrekker naar de Brusselse gewestverkiezingen. Zakia Khattabi trekt de Brusselse lijst voor de federale verkiezingen. Barbara Trachte, huidig Brussels parlementslid, is opnieuw kandidate en krijgt de tweede stek op de gewestelijke lijst.

Groen duidt Elke Van den Brandt aan als lijsttrekster voor het Brussels parlement. Zij komt van het Vlaams Parlement, waar ze nu nog zetelt. Arnaud Verstraete komt op de tweede plaats en Brussels parlementslid Bruno De Lille wordt lijstduwer. Stijn Bex trekt de Vlaamse lijst. Tinne Van der Straeten krijgt de derde plaats op de gemeenschappelijke Kamerlijst van Ecolo-Groen, en maakt hiermee een stevige kans om (terug) in de Kamer te komen.

De MR hult zich nog in stilzwijgen. De partij geeft de namen van haar lijsttrekkers nog niet vrij. Algemeen wordt aangenomen dat Françoise Schepmans de Brusselse lijst zal aanvoeren. De entourage van minister Didier Reynders bevestigt wel aan BRUZZ dat hij zoals verwacht de lijst voor de Kamer trekt.

Bij N-VA neemt Cieltje Van Achter de honneurs waar op Brussels niveau, en haar partijgenoot Karl Vanlouwe is opnieuw lijsttrekker in het Vlaams parlement. De partij komt ook met een Kamerlijst, waarvan de lijsttrekker eind volgende week wordt bekendgemaakt. Eerder raakte bekend dat de N-VA-parlementsleden Liesbet Dhaene en Johan Van den Driessche er de brui aan geven.

De voorbije week maakte ook Open VLD haar topkandidaten bekend. Guy Vanhengel is aanvoerder voor het Brussels parlement, Els Ampe stapt over naar het Vlaams parlement en zal er de lijst trekken. Huidig Vlaams Brusselminister Sven Gatz wordt lijstduwer voor het Brussels parlement en is zo de gedoodverfde opvolger van Guy Vanhengel, mocht die na mei opnieuw minister worden. Mimi Crahaij, gemeenteraadslid in Ganshoren voor Open VLD, trekt de Kamerlijst.

Twee lijsten voor PVDA-PTB

Rudi Vervoort en Ahmed Laaouej zijn de lijsttrekkers voor de PS, respectievelijk voor het Brussels parlement en de Kamer. Op 26 februari maakt de partij haar volledige kandidatenlijsten bekend, laat de PS-woordvoerster BRUZZ weten.

Omdat de Brusselaar in het stemhokje vooor het Gewest eerst moet kiezen voor een Nederlands- of Franstalig rechtscollege, splitst de PVDA-PTB haar lijst voor het gewest op. Een PVDA en een PTB-lijst dus voor het Brussels parlement. De Kamerlijst blijft tweetalig. De laatste keuzes worden de komende dagen gemaakt, over twee weken communiceren de communisten collectief over hun lijsttrekkers.

Voor het Brussels parlement trekt Pascal Smet de lijst one.brussels/SP.A, voor het Vlaams parlement is dat SP.A+ onder leiding van Bert Anciaux. In het Brussels gewest moeten de Vlaamse socialisten de komende weken uitmaken wie de Kamerlijst trekt, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk onder de 'aloude' noemer SP.A gebeuren.

Het Vlaams Belang kondigde eerder al aan dat huidig Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael opnieuw de kastanjes uit het vuur mag slepen in Brussel. Frédéric Erens voert de lijst voor het Vlaams parlement aan. Ook hier is over het Kamer-kopstuk nog niet beslist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Politiek , lijsttrekker , lijsttrekkers

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni