— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Generatiewissel op til in Brussels parlement

© Jef Van de Veire
| Big City brussels parlement BRUZZ ACTUA 1577

Na de stembusslag van 26 mei mag het Brussels parlement een pak nieuwe parlementsleden ontvangen. Voor zo goed als de helft van de huidige Franstalige parlementairen wenkt een nieuwe toekomst. Aan Nederlandstalige kant zetten 5 van de 17 parlementairen een punt achter hun parlementaire carrière.

Bij N-VA stoppen Liesbet Dhaene en huidig fractievoorzitter Johan Van den Driessche ermee. Enkel Cieltje Van Achter blijft over. Zij zal de lijst dan ook aanvoeren.

Ook bij de Open VLD mogen we wissels verwachten. René Coppens gaat met pensioen en Els Ampe vertrekt naar het Vlaams Parlement. Het wordt uitkijken naar huidig Vlaams minister van Brussel Sven Gatz, die nu voor het Brussels parlement de lijst duwt. Lijsttrekker Guy Vanhengel schuift hem naar voor als opvolger, omdat hij zelf niet de hele termijn gaat uitdoen.

Bij de SP.A kiest Jef Van Damme voluit voor zijn schepenambt in Molenbeek. Hij komt niet op voor het Brussels parlement. Hannelore Goeman doet dat ook niet meer en trekt nu de Vlaamse lijst, nadat Bert Anciaux een stap opzij zette. Blijven wel: minister Pascal Smet, die de lijst one.brussels trekt. Ook stemmenkanon Foaud Ahidar stapt nog eens in de race.

Trekken en duwen

Het is bij CD&V dan weer uitkijken naar de score van Brigitte Grouwels. Zij duwt de CD&V-lijst, een lijst die wordt getrokken door huidig Brussels staatssecretaris Bianca Debaets. Paul Delva komt opnieuw op, en krijgt versterking van Joris Poschet, die nu in het Vlaams parlement zetelt.

Bij Groen nemen we afscheid van Annemie Maes. Zij kreeg geen plaats meer op de lijst voor het Brussels parlement. Bruno De Lille kreeg ook niet de plaats die hij wilde, maar duwt wel nog de lijst. Het is uitkijken of hij het ook op voorkeursstemmen alleen haalt. Nieuw in de Groen-fractie is sowieso Elke Van den Brandt die overkomt van het Vlaams parlement.

Dominiek Lootens van het Vlaams Belang ten slotte mag al een feestzaal boeken. Indien verkozen, zal hij een kwarteeuw Brussels parlement mogen vieren.

Franstalige halvering

Aan Franstalige kant komt de helft van de huidige parlementsleden na 26 mei niet meer terug. Dat heeft deels te maken met de decumul die heel wat Franstalige partijen zichzelf opleggen.

Bij de PS springt daarbij het politieke afscheid van huidig parlementsvoorzitter Carles Picqué in het oog. Ook Caroline Desir en Catherine Moureaux keren niet weer. Desir staat op de tweede plaats voor de kamerlijst. Moureaux gaat voltijds de burgemeestersjerp in Molenbeek omgespen.

Bij de MR komt de helft niet meer op. Klinkende namen daar zijn ondermeer Alain Courtois, Françoise Bertieaux, Marion Lemesre en Willem Draps. Armand De Decker heeft de MR verlaten en dus na 26 mei ook de actieve politiek. Alain Destexhe, eveneens ex-MR, aast met zijn scheurlijst op een zetel in het federale parlement. Ook bij Défi vertrekken enkele vaste waarden zoals Didier Gosuin en Martine Payfa. Beiden stoppen met de actieve politiek.

Madame Non

CDH verliest dan weer haar sterkhouder Joëlle Miquet. Eerst zou ze de lijst voor de Kamer trekken, maar kwam dan op die beslissing terug. Ze koos last-minute voor een Europese carrière. Ook Benoit Cerexhe levert zijn badge in. Hij wordt voltijds burgemeester in zijn gemeente Sint-Pieters-Woluwe.

Bij Ecolo houden enkele vaste waarden het voor bekeken. Daar springen het meest in het oog het vertrek van Evelyne Huytebroeck en dossiervreter Celine Delforge. Mathilde El Bakri van PVDA ten slotte zet er ook een punt achter in Brussel. Zij staat helemaal onderaan de opvolgerslijst voor de Kamer.

Met al die bekende namen die toch al enkele legislaturen meegaan, verdwijnt een hele generatie Brusselse politici. "Het is aan de nieuwe generatie", is dan ook een van de meest gehoorde uitspraken van de laatste weken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?