Vlaams bouwmeester en Brussels architect Leo Van Broeck werkte mee aan het Belgische klimaatrapport. “Ik ben ontgoocheld, maar niet verrast,” zegt Van Broeck vanuit de trein. “Zolang links en rechts als totaal uitgeholde categorieën het politieke debat blijven polariseren, en zolang men niet aan herverdeling doet binnen een nieuw maatschappelijk project, zal de zorg voor milieu en klimaat weggezet worden als elitair activisme.”
Leo Van Broeck, Vlaams bouwmeester: 'Een opgestoken middenvinger van de gele hesjes'
“Zoals Eric Corijn schreef in ons klimaatrapport is het een illusie te verwachten dat mensen zich zorgen maken over het eind van de wereld zolang er te veel mensen zijn die zich zorgen moeten maken over het eind van de maand. Zolang daar niks aan verandert, zal de opgestoken middenvinger van de gele hesjes en van alle anderen die zich cultureel bedreigd of maatschappelijk achtergelaten voelen electoraal in ons gezicht blijven ontploffen.”
"We maken onze planeet kapot, maar politici praten enkel over wat we dreigen te verliezen"
Voor Van Broeck draagt de politiek een grote verantwoordelijkheid. “De CO2-uitstoot en klimaatopwarming zijn slechts symptomen van een ecosysteemcrisis. We maken onze planeet kapot, maar politici praten enkel over wat we dreigen te verliezen. Terwijl de transitie ons ook veel kan opleveren. De salariswagen afschaffen kan 4 miljard opbrengen, de betonstop 2 miljard. Daarmee kan je aan herverdeling doen. Ook de deeleconomie biedt een uitweg. Kijk naar Eeklo, waar burgers aandeelhouder zijn van het energienet van hun windmolenpark. Iedereen wordt een beetje aandeelhouder en krijgt een tweede inkomen. Tegelijk vergroot je het draagvlak voor de klimaatdoelstellingen.”
Daarnaast moeten ook de media beter hun job doen, vindt de Vlaamse bouwmeester. “Als politici spreken over een tsunami van migranten, moet je met de cijfers aantonen dat daar niets van aan is. Ja, er is een probleem met transitmigranten, maar dat is eigenlijk een ruzie tussen Vlaanderen en Brussel. Reporters moeten opnieuw de tijd en middelen krijgen om mensen goed te informeren en aan onderzoeksjournalistiek te doen.”
Brussel, maar ook Gent en Leuven hebben anders gestemd. “Daar zitten veel hoogopgeleiden. Zij begrijpen de klimaaturgentie en kunnen het zich ook veroorloven om zich daar zorgen over te maken. Daarnaast is de diversiteit in die steden stilaan aanvaard. De derde en vierde generatie migranten is deels toegetreden tot de middenklasse.”
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Opinie , leo van broeck , vlaams bouwmeester
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.