De grootste partij van Vlaanderen wordt de tweede grootste in Vlaams Brussel. "Duidelijk is dat de Vlaamse Brusselaar voor verandering heeft gestemd", concludeert Brussels lijsttrekster Cieltje Van Achter.
N-VA: 'Samen met Groen winnaar van deze verkiezingen'
Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.
In zaal Claridge op de Leuvensesteenweg in Sint-Joost loopt het tegen zes uur al redelijk vol. De sfeer is tevreden, zonder echt uitgelaten te zijn. Dan al is immers duidelijk dat de N-VA in thuishaven Vlaanderen terrein prijs moet geven. In de laatste voorlopige resultaten voor het Vlaams parlement verliest de partij 6,5 procent.
Twee militanten stoten elkaar desondanks glunderend aan wanneer de VRT vaststelt dat "met 25 procent van de stemmen geteld, de N-VA incontournable is in Vlaanderen".
Naoual Hamdani, de ex-PS-politica uit Molenbeek die op plaats tien van de Brusselse lijst staat, scrollt op haar telefoon door de voorlopige Brusselse resultaten. "Ik hoop dat mijn partij stevig scoort. Brussel heeft het nodig."
V voor verandering
Rond tien over zeven begint een campagnemedewerker V-tekens uit te delen met daarop de bekende slogan 'De verandering werkt'. De spanning stijgt, iedereen wacht af tot 'de voorzitter' arriveert. Als Bart De Wever tegen 20.20 uur arriveert, wordt hij omstuwd door de wachtende cameraploegen. Een reporter wordt net niet tegen de grond geknokt.
Door een erehaag van militanten, zwaaiend met Vlaamse vlaggen, trekt de volledige partijtop linea recta naar het podium. De Wever posteert zich achter de microfoon, kopstukken als Jan Jambon, Ben Weyts en Liesbeth Holmans stellen zich aan weerszijden van hem op, in een perfecte V.
"Wij waren de vierde partij aan Vlaams-Brusselse kant, we worden nu de tweede formatie"
"Het is duidelijk dat we deze verkiezingen verloren hebben", steekt De Wever van wal. Onder luid gejoel: "Maar we blijven nog altijd met kop en schouders de grootste partij van Vlaanderen." Hij feliciteert het Vlaams Belang, want "de kiezer heeft altijd gelijk".
"Maar de kiezer heeft de kaarten heel moeilijk geschud", gaat De Wever verder. Hij rept niet over het cordon sanitaire. Onder nieuwe aanmoedigingskreten: "Er is Vlaams-nationaal gestemd, dat is duidelijk. Franstalig België heeft heel links gestemd, de keuzes lagen nooit verder uit elkaar. Maar één ding is duidelijk: er komt geen regering zonder Vlaamse meerderheid. Dat zullen wij nóoit toestaan." De zaal zet uit volle borst de Vlaamse Leeuw in.
'Brusselaar kiest voor verandering'
Brussels lijsttrekster Cieltje Van Achter houdt de Brusselse resultaten op haar smartphone nauwlettend in de gaten. "Wij waren de vierde partij aan Vlaams-Brusselse kant, we worden nu de tweede formatie. We zijn samen met Groen de winnaars van deze verkiezingen." De N-VA gaat voorlopig licht vooruit, + 1,1 procent, en heeft nu 18,1 procent van de Nederlandstalige stemmen.
Ook bij de Brusselse stemmers voor het Vlaams Parlement ligt Groen stevig op kop, en eindigt N-VA met een lichte winst tweede.
"De Brusselaar heeft gekozen voor verandering", concluderen Van Achter en haar collega-lijsttrekker voor het Vlaams parlement, Karl Vanlouwe. Van Achter: "De huidige coalitie wordt zwaar afgestraft, zoals het er nu naar uitziet hebben wij samen met Groen een zetel gewonnen. Voorlopig ben ik heel tevreden."
Kopstuk Theo Francken, die in Vlaams-Brabant de lijst aanvoerde, boekt daar winst, in tegenstelling tot de rest van Vlaanderen. "We hebben een volkse campagne gevoerd, en dat is door de kiezer gewaardeerd. Wat er in Brussel moet gebeuren? Stoppen met dat linkse bestuur."
"De Vlaamse Brusselaar heeft gekozen voor verandering. De huidige coalitie wordt zwaar afgestraft"
Blijf op de hoogte van de regionale, federale en Europese verkiezingen. Op verkiezingsdag maar ook de dagen en weken nadien als de nieuwe coalities vorm krijgen en ministerposten verdeeld worden.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , verkiezingen , N-VA , Cieltje Van Achter , Elias Kartout , Karl Vanlouwe
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.