Sven Gatz en Guy Vanhengel, Open VLD-kopstukken

| Sven Gatz en Guy Vanhengel, Open VLD-kopstukken in Brussel.

Vanhengel, Gatz en Ampe willen MR aan boord halen

SN
© BRUZZ
14/06/2019

De Brusselse liberale kopstukken zijn bezorgd over de Franstalige formatie in Brussel, met PS, Ecolo en Défi. “We vragen hen bedenktijd te nemen, en ook MR te betrekken,” aldus Guy Vanhengel en Sven Gatz op Twitter. Laurette Onkelinx liet al weten dat daar geen sprake kan van zijn.

De Nederlandstalige liberalen hadden hun deelname aan de Brusselse coalitie eind mei al beklonken. Even later lekten echter nieuwe instructies vanuit de Open VLD-partijtop. Die zou de Brusselse onderhandelaars Sven Gatz en Guy Vanhengel hebben opgedragen om te ‘temporiseren', de onderhandelingen te vertragen zodat ook de Franstalige zusterpartij MR nog mee aan boord gehesen zou worden.

Tot nu toe lijkt dat weinig uitgehaald te hebben. PS, Ecolo en Défi kondigen vandaag aan dat ze samen een regeerakkoord willen onderhandelen. Geen MR dus. Conform hun nationale partijlijn reageren Gatz en Vanhengel elk in een tweet.

Allebei vragen ze de Franstalige formateurs in Brussel toch nog bedenktijd te nemen. Overhaaste stappen kunnen de formatie op andere regeringsniveaus bemoeilijken, klinkt het. Waarna beiden pleiten om de MR toch aan boord te nemen.

De tweet van Gatz kon alvast op goedkeuring rekenen van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Vanhengel noch Gatz willen bijkomende toelichting geven. Vanhengel verwijst voor een reactie naar partijvoorzitter Rutten, maar die heeft "niets toe te voegen aan de tweets." Vlaams parlementslid en Brusselaar Els Ampe (Open VLD) reageert wel bij BRUZZ. "Als Groen Ecolo eist, mogen wij MR toch erbij willen?"

En dat gaat ook over inhoudelijke punten, aldus Ampe: "We hebben een sterke liberale as nodig om eindelijk vooruitgang te boeken met de nieuwe metro en een 5G-netwerk in Brussel. De voorbije legislatuur zat MR er ook niet bij en hebben we weinig vooruitgang geboekt."

Maar Open VLD heeft weinig stokken achter de deur om die eis af te dwingen.

MR zelf maakt van een Brusselse regeringsdeelname overigens geen breekpunt om ook in andere niveaus mee te stappen.

En PS-kopstuk Laurette Onkelinx reageerde verbaasd op de vraag. "Brussel is een aparte regio, men vraagt aan de andere gewesten toch ook niet om te wachten?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , formatie , Guy Vanhengel , Sven Gatz , Gwendolyn Rutten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni