— Brussel kiest

Brussels Parlement

Bijna officieel: PS, Ecolo en Défi vormen Brusselse regering

© Photonews
| Rudi Vervoort wordt opnieuw minister-president, Laurette Onkelinx vertrekt in de herfst als Brusselse PS-voorzitster.

De kans is erg groot dat de PS, Ecolo en Défi nog voor het weekend aankondigen dat ze onderhandelingen opstarten over een Brusselse coalitie.

Aan Nederlandstalige kant duurde het minder dan een week, aan Franstalige kant zijn ze er wellicht na drie weken uit: het heeft er alle schijn van dat de PS, Ecolo en Défi de Franstalige zijde van de Brusselse regering zullen vormen. Dat schrijven Le Soir en La Libre en wordt door een goed ingelichte bron bevestigd aan onze redactie.

Bij Ecolo moeten de leden morgenavond wel nog hun fiat geven voor de alliantie. Veel tegenkanting wordt daar niet verwacht. Ook voor Ecolo is het progressieve trio met PS en Défi het voorkeursscenario. Het Défi van Olivier Maingain en voormalig minister Didier Gosuin nam de voorbije jaren standpunten in die vaak dicht bij het Ecoloprogramma zaten, zowel inzake mobiliteit en stadsvernieuwing als rond goed bestuur.

De enige factor die nog roet in het eten kan gooien, lijkt zich nochtans evengoed bij Défi te situeren. In La Libre laat een PS-bron weten dat de socialisten niet van Bernard Clerfayt willen weten als leider van de onderhandelingen bij Défi. Lijsttrekker Clerfayt stelt zich niet enkel een heel stuk rechtser op dan Gosuin en Maingain. Hij bracht Laurette Onkelinx ook een smadelijke nederlaag toe bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, na een bitse kiesstrijd in Schaarbeek.

“Als we een kopie van de MR krijgen, dan kunnen we beter het origineel nemen,” citeert de krant een goedgeplaatste PS’er.

De uitlatingen lijken vooral spierbalgerol van de PS. Bernard Clerfayt liet voor de verkiezingen al weten dat hij burgemeester blijft in Schaarbeek, tenzij hij minister-president wordt. En die laatste job is opnieuw voor Rudi Vervoort weggelegd.

Aan Nederlandstalige zijde zal de Brusselse regering vrijwel zeker uit Groen, Open VLD en One.brussels bestaan. Wie minister of staatssecretaris wordt is nog onduidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?