| Onkelinx (PS), Pestieau (PTB), De Smedt (PTB), De Block (PTB), Vervoort (PS)

Kans op Brusselse coalitie met PVDA is klein

KVDP
© BRUZZ
12/06/2019

De kans op een Waalse coalitie met PTB is heel klein geworden. Ook in Brussel is de kans klein dat PVDA-PTB aan zet komt. "Als we kijken naar Wallonië, zijn we niet heel hoopvol", zegt PVDA-onderhandelaar Dirk De Block.

In Wallonië gooit PVDA-PTB de deur dicht voor een coalitie met PS. Volgens de partij van Raoul Hedebouw wil de PS niet breken met "haar neoliberale verleden". PS nodigde PVDA-PTB nog uit voor een volgende gesprek deze donderdag. "Voor de schijn", vindt Hedebouw, die "een goede rode wijn" wil en geen "rosé."

Of PVDA-PTB in Brussel nog een mogelijke regeringspartner is, gezien de gespannen verhouding tussen PS en PVDA-PTB in Wallonië, is nu hoogst onzeker. "Als we kijken naar wat er in Wallonië gebeurt, stemt ons dat niet hoopvol", zegt voorzitter van PVDA Brussel, Dirk De Block, aan BRUZZ.

'Politieke spelletjes'

Volgens De Block, die in Brussel de onderhandelingen voert voor PVDA-PTB, zijn de inhoudelijke standpunten van PS onduidelijk. "Wij kijken naar inhoud en hebben van PS nog geen antwoorden op onze inhoudelijke voorstellen. We weten niet hoe ze bijvoorbeeld naar een huurrooster of gratis openbaar vervoer kijken", aldus De Block, die vorige week wel op gesprek mocht bij PS, de partij die formatiegesprekken aan Franstalige kant leidt.

PVDA-PTB kreeg nog geen uitnodiging voor een tweede gesprek met PS. "Volgens mij wacht men de formaties in Wallonië en Vlaanderen af", aldus De Block nog. "Maar er worden veel politieke spelletjes gespeeld. Kijk maar naar Open VLD, dat haar lot aan dat van MR verbindt." Of PVDA-PTB ook maar zou ingaan op een uitnodiging van het duo Vervoort-Onkelinx, durft de lokale PVDA-voorzitter nog niet zeggen. "Dat zal afhangen van de context."

Formatie komt dichterbij

De PS-onderhandelaars hebben een eerste gespreksronde met de partijen achter de rug. PVDA-PTB mocht vorige week op gesprek, maar moet - net als alle andere partijen - geen tweede officiële uitnodiging verwachten.

"De partijen worden niet meer uitgenodigd voor een tweede officiële gespreksronde", zegt Brussels PS-woordvoerster Alisson Stevanoni aan BRUZZ. "Er zal wel nog informeel contact zijn." De PS verwacht dat ze tegen eind deze week of begin volgende week een coalitie voorstelt.

'Geen PTB zonder PVDA'

In Wallonië blijft PS-onderhandelaar Paul Magnette aandringen op een gesprek met PVDA-PTB, ondanks de moeilijke verhoudingen, maar of de Brusselse PS de partij van Dirk De Block nog als een mogelijke regeringspartner beschouwt?

"Wat er in Wallonië gebeurt, staat los van Brussel", verzekert Stevanoni. "Maar PTB wil niet regeren zonder PVDA, dat werd heel duidelijk gezegd. Dus dan moet er aan Vlaamse kant iets veranderen." Elke Van den Brandt werkt aan een coalitie tussen Groen, One.brussels en Open VLD. Een coalitie met PVDA, dat maar één Nederlandstalige zetel heeft, is volgens haar "vrijwel onmogelijk."

"Die keuze is aan Elke Van den Brandt. Wij komen niet tussenbeide in de coalitiegesprekken aan Vlaamse kant."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , PTB*PVDA , PTB-PVDA , PVDA , Brusselse regering , Dirk De Block

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni