PTB wil niet zonder PVDA in de Brusselse regering

KVDP
© BRUZZ
04/06/2019
Updated: 04/06/2019 17.33u

Vandaag ontvingen PS-kopstukken Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx een delegatie van PVDA-PTB in een eerste ronde van politieke contacten voor een Brusselse meerderheid aan Franstalige kant. Als de PS met de PVDA-PTB wil besturen, moet ook de Nederlandstalige PVDA-verkozene mee aan boord, klinkt het.

Aan Nederlandstalige kant haalde de PVDA een eerste zitje binnen op 26 mei, aan Franstalige kant veroverde de partij tien zetels in het Brussels Parlement. Vandaag trok een PVDA-delegatie, met Brussels partijvoorzitter Dirk De Block, nationaal ondervoorzitter David Pestieau en de Brusselse lijsttrekster voor het Franstalig kiescollege Françoise De Smedt naar de onderhandelingen. Ze werden ontvangen door Rudi Vervoort (PS) en Laurette Onkelinx (PS), die de gesprekken voor een Franstalige meerderheid in de Brusselse regering leiden.

PVDA wil mee besturen, maar moet dan in beide taalgroepen in de meerderheid zitten. "Wij zijn één partij met een Nederlandstalige en een Franstalige naam", benadrukt De Block. "Het zou toch te zot zijn om met tien zetels in de meerderheid te zitten en met één zetel in de oppositie."

'Parallellen'

Een Nederlandstalige meerderheid lijkt echter al in de maak. Afgelopen vrijdag gaf Groen aan met Open VLD en One.brussels te willen besturen. "Vanuit Groen werd het signaal gegeven dat ze de onderhandelingen terug willen openstellen als er een meerderheid is aan Franstalige kant", aldus De Block. "Natuurlijk zijn de krachtsverhoudingen aan Nederlandstalige kant zo dat we geen ministerpost kunnen eisen."

Op inhoudelijk vlak verliepen de gesprekken tussen PVDA-PTB en de PS-onderhandelaars constructief, aldus de Brusselse PVDA-voorzitter. "We hebben alle thema's overlopen die op de agenda stonden. Voor een sterkere huuromkadering en meer sociale woningen zijn er heel wat parallellen", zegt De Block nog.

Hij benadrukt dat mee besturen wel de bedoeling is. "We willen als partij ons programma realiseren", klinkt het. De Brusselse partijvoorzitter gelooft in een tweede uitnodiging van het duo Vervoort-Onkelinx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels Parlement, PTB*PVDA , PTB-PVDA, PVDA, regeringsvorming

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie